Hodnocení kaváren: Ostravský podnik JAM coffee má čtyři body z pěti

10.3.2017 01:19 Byznys 1

Není to kavárna, kam byste se šli zašít někam do tmavého kouta, ani supermoderní podnik, kde na vás svítí led diody v aseptickém prostoru. Ostravská kavárna JAM coffeee na Masarykově náměstí je tak trochu jiná...

Hodnocení kaváren: Ostravský podnik JAM coffee má čtyři body z pěti

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Pořádají tady stále populárnější Kafrárnu – povídání se zajímavými osobnostmi, které usedají jednou za měsíc na vyvýšený piedestal do dvou křesílek. Ta jsou ale mimo zmíněnou akci k dispozici obyčejným návštěvníkům kavárny.

Kavárna JAM coffee už je v rámci hodnocení Magazínu PATRIOT, který s baristkou Lucií Buchwaldkovou (Nadymáčkovou) testuje tyto podniky nejen v Ostravě, ve druhé polovině stovky hodnocených podniků. A máme radost z toho, že těch lepších kaváren přibývá a že mezi ně můžeme zařadit i tento podnik.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Klasicky si vybíráme místo, které většina zákazníků obchází, tedy co nejblíže k baru s nejlepším místem pro naše oči a uši. Kávovar vypadá nově a čistě, s objednáním problém nemáme, obsluha ví, jak má espresso vypadat.

„Naštěstí již ve většině kaváren zlepšili znalost obsluhy ohledně názvů kávy a jejího množství v šálku. Jen velmi zřídka dostanu pod slovem espresso bazén,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Očištění páky proběhlo, Lucie si zaznamenává první plusové body. „Hned poté jsem ale nespokojená, protože ať koukám, jak koukám, odpuštění vody nevidím. A co se týče extrakce kávy, přišla mi poněkud kratší,“ značí si do hodnotícího bloku Lucka.

Hygiena okolo používání trysky na páru byla v pořádku. Po použití se pěkně otřela a odpuštění páry nechybělo. A jak je na tom chuť?

Espresso na první pohled mělo všechny správné atributy. Sympatický šálek, správný objem a crema držela. „S chutí jsem zase tak spokojená nebyla. Na můj vkus velmi hořká bez známky acidity, pravděpodobně s podílem robusty,“ říká Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás potěšilo více. Příprava metodou latte art po okraj šálku s mléčnou mikropěnou. Cappuccino bylo krémové, mléčně nasládlé, dalo se akorát pít. Jen jsme se nedočkali pořádného obrázku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dáváme čtyři body z pěti možných, srážku mají na svědomí chybičky při přípravě kávy a nenaladěná obsluha…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení Magazínu PATRIOT – V dnešní době je v centru Ostravy, pokud jde o kavárny, stále silnější konkurence. JAMcoffee si v ní ale stojí dobře, je trochu jiná než všechny okolní podniky.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici, kavárnu Qalt poblíž Kuřího rynku v Ostravě a kavárnu A Café v Mariánských Horách.

Navštívili jsme po čase i mimoostravskou kavárnu – na cestách krajem jsme se zastavili v Příboře v podniku nazvaném Kafíčko v Podloubí a testovali jsme i ostravský podnik Broadway Coffee a také známou ostravskou kavárnu Amadeus Cafe.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

  • Pavel Roháč

    Kofi Lab na antonína macka

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.