KAVÁRNY
11/11/2016 Jaroslav Baďura

Himllaudon, klobouk dolů, novojičínské Caffé Caffé má styl

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Novojičínská kavárna Caffé Caffé získala v pětibodové stupnici čtyři body.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Novojičínská kavárna Caffé Caffé je umístěna v domě, ve kterém je návštěvnické centrum připomínající, že Nový Jičín je městem klobouků, je zde totiž tradiční továrna na klobouky Tonak.

Busta na budově navíc připomíná, že zde v roce 1790 zemřel slavný vojevůdce, generál Laudon.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kavárna je umístěna v poměrně nevelkém a úzkém prostoru, brzy dopoledne je tady skoro plno, takže se má mladý barista, který je v kavárně sám, co otáčet.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Sedáme si za bar, takže vidíme na vše, co barista při přípravě kávy dělá. Omlouvá se nám, že teď bude chvíli připravovat kávu pro hosty, kteří přišli před námi.

Nám to ale nevadí, naopak – Lucie má spoustu času na to, aby sledovala přípravu jednotlivých káv a zaplňuje svůj hodnotící blok prvními poznámkami.

„Kávovar mladý muž udržoval i při tom spěchu poměrně čistý. Páku s kávou pokaždé očistil štětcem a před jejím nasazením s čerstvou dávkou kávy nezapomínal odpustit vodu,“ raduje se Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Mléko barista šlehal jedno za druhým a utření trysky měl naprosto zautomatizované. Samotná extrakce kávy se vždy pohybovala do třiceti sekund.

„Takže z technického pohledu jsem spokojená. Vadila mi však jedna věc, kterou byla stále špinavá konvička na mléko, kterou jsem za celou dobu neviděla snad ani jednou umytou mezi jednotlivým šleháním mléka. Konvička by správně měla být před každou novou várkou přípravy cappuccina čistá. Určitě by na ní neměly být zaschnuté již jednou našlehané zbytky mléka. To z hygienického a hlavně chuťového hlediska není příliš vhodné. Ano, chápu, že v kavárna bylo opravdu plno a mladík na to byl sám. Určité postupy by se měly i přesto dodržovat,“ je neúprosná Lucie.

Espresso bylo správným espressem s objemem i cremou. „Překvapila mě chuť. Čekala jsem kávu z řady výběrové, avšak nakonec se vyklubalo na povrch, že v kávě jsou zde spíše konzervativní a dávají přednost klasické Itálii. Musím podotknout, že espresso nezanechávalo žádnou nepříjemnou chuť a vpodstatě bylo dobře připravené. Na mě však příliš obyčejné s nulovou aciditou,“ hodnotí Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino jsme dostali připravené metodou latte art, což nás velmi potěšilo. Mikropěna měla krémovou texturu po okraj šálku. Chuť vyvážená, smetanová. Jan malinko nám kazila dojem vyyší teplota.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Provozovatel by možná měl zvážit nasazení pomocníka pro chvíle, kdy je kavárna plná. Mladý barista byl příjemný, pracoval opravdu rychle, ale mohlo to být ještě lepší, kdyby mu někdo vypomáhal.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Doporučení Magazínu PATRIOT – Příjemná kavárna, která má styl. Snad kromě maminek s tlupou dětí by se tu líbilo všem, je to příjemné místo s velkým výběrem sladkostí a solidním posezením.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Sdílejte článek