Opavská Mincovna: Ani nový interiér neskryje staré chyby při přípravě kávy

8.4.2016 07:50 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Opavský Café Restaurant Mincovna získal v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, jen dva a půl bodu.

Opavská Mincovna: Ani nový interiér neskryje staré chyby při přípravě kávy

Foto: Jaroslav Baďura

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování ostravskou baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby (a slibujeme i testování v dalších městech kraje), kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a minulý týden jsme si zašli na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která v minulých dnech vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – spolu s Lucií Nadymáčkovou jsme otestovali hned několik opavských kaváren.

Café Restaurant Mincovna se nachází v přízemí objektu Koruna a nápisem na skle upozorňuje, že po rekostrukci zatím působí pouze jako kavárna, plánovaná restaurace by se měla rozjet během několika dní.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Nám tedy kavárna stačí – zajímá nás, jak podnik bude fungovat zhruba tři týdny od zahájení provozu. V novém interiéru s bělostnými židlemi a dřevěným dekorem máte skoro strach nadrobit, tak to vypadá nově a skoro až sterilně…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Na první pohled se kávovar jevil jako pěkně udržovaný, zářil ještě novotou. „Při pozorování tvorby přípravy kávy jsem ale zaznamenala zklamání v podobě nevyčištění páky od kávy a neodpuštění vody před nasazením páky na kávovar. Ach jo. Tuto činnost opomíjí každá druhá kavárna a přitom je to tak jednoduché. Prosím, jestli je z vás čtenářů někdo kavárník, dejte si na to pozor,“ říká Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Při přípravě cappuccina v Mincovně též neproběhlo očištění trysky a mléčná bílkovina nám tam tak několik desítek minut pěkně hověla bez povšimnutí. Naštěstí se jí následně dostalo pozornosti a vše bylo napraveno. Extrakce probíhala v normě 30 sekund.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Espresso prokazovalo dostatečnou cremu i objem se tvářil, že je vše ok. „No ale ta chuť! Jako bych pila českého pěkně vylouhovaného turka. Příliš hořké až spálené,“ znamená si do hodnotícího bloku Lucie Nadymáčková.

„Hořkou, až spálenou chuť dávám to za příčinu neočištění páky a neodpuštění vody. Skutečně to má až takový vliv na chuť kávy,“ říká Lucie.

Cappuccino nás latte artem nepotěšilo. Tuto metodu začínáme brát již jako standard přípravy cappuccina a pokud ji jako zákazníci nedostaneme, raději si vybereme jiný podnik. „Hodně horká pěna byla po okraj šálku, ale nějak mě zarazila velikost hrníčku. Uvědomila jsem si, že cappuccino je servírováno v šálku pro café latte či dvojité cappuccino, no a proto je jeho chuť tak slabá. Moc mléka, málo kávy,“ uzavírá hodnocení Lucie.

Závěr – Kéž by tak v restauracích uměli připravit kávu, tak jako v kvalitní kavárně. „Znám opravdu velmi, ale velmi málo restaurací, kde si skutečně zakládají i na kávě. Výsledkem pak je, že káva je jen doplňkem, i když by mohla být skutečných partnerem chutného jídla. A bohužel i v Mincovně je prozatím káva spíše okrajová záležitost. Příjemná servírka si s námi popovídala, donesla i správné nápoje a věděla, co mají za kávu, avšak ta příprava!“ hodnotí Lucie.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Mincovna je opravdu spíše restaurace než kavárna. Těžko říct, kam hodlá podnik směřovat, jak pro něj v budoucnu bude důležité, aby vařil kvalitní kávu, jestliže se mu bude dařit lákat Opavany na dobré jídlo. Nový interiér (a opravdu luxusní toalety) možná přiláká řadu hostů, kteří se chtějí najíst v moderním a čistém prostředí, pokud provozovatel nezmění svůj přístup, pak na dobrou kávu sem lidé chodit nebudou.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

 

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.