Pražírna ve Velké Polomi. Espresso? Cappuccino? Radši si dejte zmrzlinu

29.4.2016 10:51 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Pražírna a kavárna ve Velké Polomi získala v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, pouhý jeden bod.

Pražírna ve Velké Polomi. Espresso? Cappuccino? Radši si dejte zmrzlinu

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování ostravskou baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a minulý týden jsme si zašli na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Předminulý týden jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Minulý týden jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramer.

Do Pražírny a kavárny ve Velké Polomi jsme zavítali s lehkým očekáváním, jak si s konceptem kavárny a s přípravou kávy poradí přímo pražírna. Taky kdo jiný než pražírna by měl mít kavárnu jak se patří?

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Dominantou nevelkého prostoru kavárny je pražička na zhruba 10 kilogramů kávy. Krásně se tam vyjímala a neustále přitahovala Lucčinu pozornost.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Než nám donesou kávu, rozhlížíme se. Vnitřní prostor pražírny v sobě kombinuje několik funkcí.

Je tady koš s hračkami pro děti, klavír, uprostřed trůní pražička, bar vlastně není barem, ale předělem mezi kavárnou a kuchyní, kde jsou zmrzlinové stroje… Jakoby podnik chtěl nabízet všechno a není tak ani kavárnou, ani bistrem, ani klubem.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

„Kávovar jeví známky čistoty, ale to bylo z pozitiv asi tak všechno. Čistit páku se tu taky naučili, no a vše ostatní z nepochopitelných důvodů buď nedodržují nebo mají svůj speciální postup. Odpustit vodu obsluha zapomněla a ta délka extrakce espressa! Vlastně krátkost. Prosím pouhých 15 sekund…“ píše si rozzlobená Lucie do bloku.

Jak asi taková káva může chutnat? Espresso mělo požadovaný objem 30ml, čas 15 sekund však způsobil, že bylo podextrahované a vůbec nemělo požadovanou cremu. O nějaké chuti tu pak není vůbec řeč.

Cappuccino tuto úroveň hrdě doprovázelo. O latte art jsme si mohli nechat jenom zdát. Byli jsem opět svědkem použití napěňovače mléka. Opravdu nechápeme jeho použití v kavárně, natož v pražírně. Mléčná pěna neskutečné hustoty se držela na lžičce jako špičkově vyšlehaný sníh z bílku. Vřelé cappuccino s až nedobrou hořkostí nás vůbec nepotěšilo.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Závěr – Dobrá pražírna a dobrá kavárna, to mohou být dvě odlišné věci. Nevíme, jak kvalitní kávu pražírna prodává, nabídka v přichystaných sáčcích byla poměrně široká. Ale člověk tak nějak očekává, že právě v pražírně dostane kávu se vším všudy – tohle se ve Velké Polomi bohužel neděje. Proto dáváme jeden jediný bod.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi nezatracujeme. Mají tady prý úžasnou zmrzlinu a třeba je to místo, kde se obyvatelé obce rádi scházejí a je jim tam dobře. Ostatně velmi milá a příjemná obsluha tomu nasvědčuje.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.