Cafe 43 v Porubě: I když je kávovar ukryt za vysokým barem, čistit se musí…

6.5.2016 12:35 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Podnik Cafe 43 získal v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, tři body.

Cafe 43 v Porubě: I když je kávovar ukryt za vysokým barem, čistit se musí…

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování ostravskou baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Na další testování jsme vyrazili do Ostravy-Poruby, kde na adrese U Soudu 6200/19 sídlí podnik Cafe 43.

Podniku vévodí vysoký a mohutný bar, přes který nevidíte servírkám pod ruce, snahou o jeho zlidštění jsou snad přilepené kusy jutových pytlů od kávy… Nevýhodou takového vysokého baru pro naši testovací reportáž je to, že Lucie nevidí na kávovar a tak musí k baru na výzvědy.

To, co spatří, ji bohužel příliš nepotěší: „Tryska na mléko září do dálky bílým povlakem od mléka, nechtěla bych být tou, co si z takové neočištěné trysky dá cappuccino,“ říká Lucie. „Tryska se prostě otírá po každém použití. Bez kompromisů,“ dodává Lucie.

Vodu před nasazením páky slečna odpustila. Alespoň něco povzbuzujícího. S obsluhou nemáme žádný problém, ochotně odpovídá na Lucčiny všetečné dotazy.

„Příjemně mě překvapilo, že v kavárně nabízejí cascaru, což je výluh z usušených slupek kávových třešní, takový „kávový čaj“. Toto v Ostravě a okolí zdaleka všude nemají,“ říká Lucie.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

„Na espressu jsem si okamžitě všimla, že crema je příliš slabá a po chvilince začínala prosvítat. Také typické tygrování na cremě chybělo. Objem tvrdil: jsem v pořádku, chuť mu trochu oponovala. Jelikož kávu, se kterou zde pracují, znám, tak vím moc dobře, jak by výsledné espresso mělo chutnat. Toto se jim ale nepodařilo a espresso jevilo známky podextrahování, zkrátka bylo velmi rychle připravené,“ hodnotí Lucie.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

S cappuccinem jsme spokojeni. Obsluha se pokusila o latte art, který jim však uplně nevyšel, snaha se ale cení. Teplota v pořádku, chuť vyvážená.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Závěr – Dáváme tři body, káva tady opravdu neurazí, ale ani nepřekvapí. Obsluha je milá, celkově prostředí ale trochu hledá svou tvář a vyznění, malinko se tady bije více stylů. Ostatně pan majitel asi chystá změny, protože vyhodil z kavárny našeho fotografa se slovy, že to bude brzy všechno jiné…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Na rande nebo tajnou schůzku to není, v otevřeném prostoru je vidět každý a odevšad. Myslí tady na děti, které tu mají svůj koutek, obrovská nabídka jídel a různých pochutin svádí k tomu, zajít si sem na pracovní snídani či schůzku.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a minulý týden jsme si zašli na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Předminulý týden jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramer a v minulém týdnu jsme testovali Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.