KAVÁRNY
15/01/2017 Jaroslav Baďura

Kavárna Dejavu: Proč je nový podnik v centru Ostravy prázdný?

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Dejavu na Nádražní ulici v Ostravě získala v pětibodové stupnici jeden jediný bod.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Někdy prožíváme u hodnocení kaváren zvláštní situace. Třeba když jdeme z jedné, zcela zaplněné kavárny v centru Ostravy, jen pár set metrů do další kavárny, rovněž v centru. Je to kavárna nová, pěkná, uvnitř to vypadá fakt hezky – jenže je úplně prázdná. Proč asi?

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Tohle se nám stalo právě v kavárně Dejavu. Za barem usměvavý cizinec, možná Ital, hezké prostředí, ale nikde nikdo. Tak kde je zakopán pes?

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Sedáme si s Lucií co nejblíže kávovaru, abychom mohli pokud možno z co nejkratší vzdálenosti sledovat, co dělá barista, a objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Lucie pečlivě sleduje dění za barem a do hodnotícího bloku si píše první nemilosrdné poznámky: Kávovar jsem zkontrolovala a viděla, že páky jsou bohužel položeny na kávovaru a nenahřívají se. Takže první minus. Páka by měl být vždy nahřátá a připravená tak k přípravě espressa.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tak jako šálky na kávu. Takže výsledkem bylo, že moje espresso dostalo teplotní šok. A co víc, extrakce trvala pouze 15 sekund a poté obsluha opět zapnula kávovar, aby mi dopřála úlně plný šálek.

Espresso tím pádem nebylo espressem co do objemu. „Skutečně úplně plný šálek mi dával více než 40ml nápoje. A to je nežádoucí. Ano, cremu mělo, ale to vám robusta vytvoří vždy. O chuti ani nemluvím,“ hodnotí Lucie. Jeden hlt jí postačil k tomu, že se rozhodla espresso ponechat na stole.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

cappuccino? „Páku od předchozího espressa se obsluha vůbec neráčila očistit a vložila do ní čerstvou várku kávy. Naštěstí odpuštění vody proběhlo, alespoň nějaký závan správné přípravy. Šlehání mléka zde pak bylo kapitolou samo o sobě. Tryska zanechána bez povšimnutí k očištění. A našlehané mléko se do šálku umísťovalo lžičkou. Škoda. Latte artu jsme se samozřejmě nedočkali a krémové mikropěny taktéž ne. Kombinace obřího nesprávně připraveného espressa a bublinkové pěny vám moc lahodit nebude,“ uzavírá hodnocení Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Proč je pěkná a nová kavárna na hlavní ostravské třídě odpoledne prázdná? My už to víme…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Všechno tady v interiéru ladí do kávových barev i chutí, jen to podstatné, tedy káva samotná, má ke kávě tak daleko… A doporučení? Zaujala nás neobvykle nízká cena našich nápojů, tak pokud šetříte a je vám jedno, co pijete, přijďte.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici.

Sdílejte článek