Desítka na Kuřím rynku? Dej si kafe a vaječinu, synku

27.5.2016 04:41 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Café 10 na ostravském Jiráskově náměstí neboli na Kuřím rynku získalo v pětibodové stupnici mírně nadprůměrnou známku 3,5 bodu.

Desítka na Kuřím rynku? Dej si kafe a vaječinu, synku

Foto: Jaroslav Baďura - Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Desítka na Kuřím rynku – kdo z Ostravanů tady nikdy nezakotvil na kafe? Podezřívám některé z „kavárenských povalečů“, že už jsou závislí na posezení venku na terase před kavárnou, ležérním přehození nožky přes nožku a pozorování cvrkotu.

Kavárna, otevřená v roce 1999, má dobré jméno a tradici, ale nebojí se tu tradici porušit – jedno z posledních útočišť kuřáků už je nekuřácké. Kuřáci musejí buď vystoupat do zrekonstruovaného patra, nebo ven na terasu.

Foto: Jaroslav Baďura – Magazín PATRIOT

Tradice úžasných míchaných vajíček se slaninou nebo na másle je tady ale důsledně dodržována dodnes – když máte štěstí a jste jedním z prvních hostů, přinese je vám z podzemní kuchyně paní kuchařka až na stůl…

Ale dost rozjímání, Lucie už si bedlivě prohlíží prostor za barem a znamená si do bloku: Kávovar a celá pracovní plocha jeví známky krásně uklizeného prostoru, který čeká na objednávky zákazníků.

„Obsluha komunikuje bez problémů, jen úsměv jí chybí. Což je škoda, jelikož tak snižuje dojem z celé kavárny. Jedním ze základů je příjemná obsluha a i když člověk zrovna nemá svůj den, na place byste měli vždy rozdávat úsměvy. To je to, co zákazník očekává,“ píšeme si s Lucií do poznámek.

Základní postupy přípravy kávy tady mají zvládnuty vcelku bravurně, teda až na pouze částečné očištění páky. Odpouštění vody a čištění trysky na mléko je standardem. Co ale Lucku nepotěšilo, byla délka extrakce.

„Zjevně potřebují seřídit mlýnek na kávu. Espresso nám teklo patnáct sekund, což je skutečně málo. No a to lungo, kterého jsem mimochodem byla svědkem! Zákazníkovi po nás připravili takový český bazén, espresso nechali téct čtyřicet sekund. To byste nechtěli pít,“ hodnotí Lucie.

„Espresso lungo se správně totiž podává s horkou vodou, kterou si espresso o velikosti asi 30 mililitrů dolijete dle libosti. Ne, že z páky necháte espresso téct tak dlouho, dokud nemáte šálek plný. To opravdu není správně,“ dodává Lucie.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Z espressa není Lucka chuťově nijak nadšena. „Na mě je až přespříliš hořké. Evidentně je zde velký podíl robusty v espresso směsi, odhaduji až na 40%. Robusta totiž vždy dodá vyšší hořkost. Crema a objem byly v pořádku.“

Foto: Jaroslav Baďura - Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura – Magazín PATRIOT

Cappuccino nás vcelku potěšilo. Teplota, chuť a struktura mikropěny byly v pořádku. Projevila se i snaha o latte art, jejíž výsledek nebyl ale příliš přesvědčiivý.

Foto: Jaroslav Baďura - Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura – Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Závěr – Tři a půl bodu, to je výsledek, na němž jsme se nakonec s Lucií shodli. Kavárna má jméno i tradici, host je tady opravdu hostem, byť obsluha je okolo osmé ještě ne zcela připravena podávat nejvyšší výkony. Skvělá míchaná vajíčka a pro milovníky sladkostí místní míša dezert jsou klasikou, nicméně jde o kavárnu a ta by měla stát hlavně na kvalitní kávě. To se podle nás děje jen mírně nadprůměrně, tady ještě má desítka rezervy.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Desítka je místem, kde, pokud na to máte čas, můžete na chvíli zapomenout na stresy a strasti všedních dnů. Z terasy i z kavárny je slušný výhled na Kuří rynek, kde můžete pozorovat spoluobčany, kteří zrovna třeba tolik času nemají, nebo případně můžete někoho známého odchytit a vtáhnout jej dovnitř…

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita. Minulý týden jsme přinesli reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.