KAVÁRNY
28/01/2017 Jaroslav Baďura

Skvělé kafe, čtvrti navzdory? A Café, Mariánské Hory!

Možná byste takový podnik v Ostravě-Mariánských Horách ani nehledali. To by ale byla obrovská chyba - A Café působí v části Ostravy, která dosud příliš neproslula špičkovou gastronomií, jako velmi příjemné osvěžení.

Magazín PATRIOT hodnotí kavárny – každý týden jednu. Podnik A Café, který sídlí v Ostravě na Mariánském náměstí, získal v pětibodové stupnici plný počet bodů!

Bylo by nefér tvrdit, že ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky nepřeje kvalitním restauracím a kavárnám – nicméně je pravdou, že jimi dosud příliš neproslul, byť se v poslední době i tady mění věci k lepšímu.

Důkazem budiž podnik A Café, který jsme navštívili v rámci našeho seriálu reportážních testů kaváren v Moravskoslezském kraji – přehled všech dosud hodnocených podniků naleznete na konci článku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Byť má podnik A Café kávu v názvu, dá se říci, že je to spíše restaurace – s industriálním interiéreem, který kombinuje betonové sloupy i stěny se vskutku originálními svítidly i dekoracemi v regálech na stěnách…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Podnik vaří nejenom polední menu, a  také v době naší návštěvy, tedy před třetí hodinou odpolední, tady hosté jedí místní vyhlášené burgery a těstoviny.

My ale přišli hodnotit kávu, proto si jako vždy sedáme na dohled kávovaru, Lucie vytahuje hodnotící blok a jdem na věc…

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V nápojovém lístku se dočítáme, že si můžeme objednat výběrovou kávu z Kolumbie. Vůbec neváháme a objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie.

Líbí se nám nízký bar, za nímž můžete pozorovat obsluhu při práci – podniku to podle nás dodává určitou míru důvěryhodnosti, neschovává si to nejdůležitější, ale ukazuje hostům, co a jak pro ně připravuje…

A už to začíná: Očistit páku na dvě porce, naplnit ji namletou kávou, upěchovat, očistit páku od zbytků kávy, odpustit vodu, nasadit a maximálně 30 sekund nechat espresso extrahovat do objemu zhruba 30ml s tenkou cremou.

Mezitím si slečna našlehá mléko na cappuccino, očistí trysku a promíchá připravenou mléčnou mikropěnu. Tu posléze vlévá do espressa a výsledkem je fotogenický nápoj s obrázkem. Hotovo – jak je to jednoduché…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ano, espresso mělo slabší cremu, jelikož se jedná o výběrovou kávu se světlejším pražením. Chuťově jsme však naprosto spokojeni. A to je podstatné. Espresso jak má být. Mírná grepová acidita, která po pár sekundách přechází do vyvážené hořkosti držící se na jazyku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino krásně krémově lahodné akorát k pití s poměrně povedeným latte artem. Příjemná chuť kávy zjemněná mlékem.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Ano, ano, ano. Třikrát ano příjemnému novému podniku, milé obsluze, poctivé přípravě kávy a nápaditému servisu.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Tady podle nás může chutnat snídaně s ranními novinami, oběd s přáteli i povedený večírek s bandou. Otevřený prostor příliš nepřeje důvěrnému rande nebo obchodní schůzce, při které by vás přes velká okna viděla půlka Mariánských Hor, plně však doporučujeme milovníkům nové architektury a dobré kávy…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici a kavárnu Qalt poblíž Kuřího rnku v Ostravě.

Sdílejte článek