Kavárna v Gongu? V nádherném prostoru číhá nečekaný kávový atentát

2.9.2016 06:00 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna v multifunkčním objektu Gong v Dolní oblasti Vítkovic získala v pětibodové stupnici jen jeden bod.

Kavárna v Gongu? V nádherném prostoru číhá nečekaný kávový atentát

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Multifunkční budova Gong v Dolní oblasti Vítkovic je unikátem se vším všudy, zdejší indrustriální prostory hostily už řadu proslulých kulturních akcí, konferencí, setkání.

Jakou tady ale vaří kávu? Dole v přízemí, ukryta trochu v rohu, je kavárna/bar, hned vedle se prodávají vstupenky a suvenýry.

Tady si obdivovatel industriálu a umění mlaskne – na zdech v kavárně i nad barem jsou vystaveny serigrafie Andyho Warhola, a tak na hosty kavárny shlíží Marylin Monroe, což ve spojení se zajímavými kovovými červenými stolky vytváří vskutku jedinečnou náladu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ale my jsme tady díky našemu seriálu reportážních testů – proč by v prostoru, který slouží často spíše k odpočinku turistů na cestách po Dolní oblasti Vítkovic, nemohlo být dobré kafe?

Lucie bedlivě sleduje práci obsluhy a zaznamenává si do hodnotícího bloku první postřehy. A nejsou to bohužel zrovna superlativy…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

„Co se dalo pokazit, to se pokazilo, respektivě udělalo úplně špatně. Starší kávovar vypadal, že už má to nejlepší za sebou, a tak se k němu asi i přistupuje a nevyužívá se naplno,“ zaznamenává Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tryska na mléko zůstala naprosto netknuta, bohužel zde používají napěňovač mléka. Vyčištění páky alespoň štětečkem neproběhlo a o odpuštění vody si můžeme jen nechat zdát.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

„Extrakce kávy byla jen okolo dvanácti sekund a u cappuccina nám byla přidána ještě dávka spálené kávy navíc. Slečna jednoduše po skončení extrakce zmáčkla tlačítko ještě jednou. Toto se opravdu nedělá,“ zlobí se Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

„Postup při přípravě svědčí o naprosté neznalosti personálu. Espresso bylo sice v dostatečném objemu, chuť mi však křivila pusu. U cappuccina si o latte art nechte jen zdát. Z napěňovače mléka mléčné umění nevykouzlíte. Mléko je z něj přepálené, horké ke spálení a v šálku máte tolik pěny, že si říkáte, jetli tam ta káva vůbec je. Stejně dopadla i chuť.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Zklamání je o to zákeřnější, že je v tak úžasném prostoru jednoduše nečekáte. Jestliže si někdo dal tolik práce se vším okolo, proč už to nedopadlo dobře s obyčejnou kávou?

Doporučení Magazínu PATRIOT – Mrkněte na Warholovu Marylin Monroe, na plechovky s Campbellovou polévkou, hrkněte do sebe sodovku a rychle pryč – dokud tady nebudou připravovat kafe s dodržováním alespoň základních postupů, pak si jděte pro kofein jinam.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.