Cafe Muzeum v Cieszyně: Úžasný interiér, jemuž odpustíte průměrnou kávu

19.8.2016 08:54 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Cafe Muzeum v Cieszyně získalo v pětibodové stupnici průměrné tři body.

Cafe Muzeum v Cieszyně: Úžasný interiér, jemuž odpustíte průměrnou kávu

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Naše toulky za dobrou kávou nás nedávno zavedly do Českého Těšína. No a když už jsme byli tak blízko polských hranic, přešli jsme most a nedaleko náměstí v polském Cieszyně zapadli do Cafe Muzeum.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Pokud vás vaše cesty někdy do Cieszyna zavedou, neváhejte, v bývalých hraběcích stájích najdete úžasný kruhový prostor s velkými okny, dobovým vybavením, řadou sladkostí, zmrzlinou a dalšími pochutinami.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Když jsme s Lucií dosedli na místo, řekli jsme si, že v tak nádherném prostoru snad ani kafe špatně chutnat nemůže…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Celý barový prostor se rozkládá jako na dlani před námi, zabírá značnou část bývalých stájí. Každý krok obsluhy je tak možné sledovat, což samozřejmě vítáme.

S polštinou nemáme problém a vstřícná mladá dívka nám hned běží připravit naši stálou kávovou dvojici. „Zpočátku jsem z přípravy kávy nesvá. Je okamžitě poznat, že dívka je v baristice teprve nováčkem. Naštěstí ji po chvíli přijde na pomoc zkušenější kolegyně a já si oddychnu,“ píše si do hodnotícího bloku Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Co se týče standardních technických kroků přípravy, tak téměř vše probíhá naprosto v pořádku. Čistota páky a trysky se dodržuje, jen to odpuštění vody tu zase chybí. Extrakce kávy je též v normě.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Že bychom se dočkali kvalitního šálku? Je pravdou, že espresso vypadá na první pohled skutečně dobře. Crema drží, objem sedí…

Ale chuť to všechno srazí na klasický průměr. Již aroma napoví, chybí i alespoň malinko patrná acidita a tělo chutná až spáleně. Dokonce i dle nápisu na šálku máme podezření z nákupu kávy v jednom nejmenovaném velkoobchodě s potravinami. Což při dnešním množství lokálních pražíren je velká škoda.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás ale překvapí sametovou chutí, mikropěnou a dokonce i metodou latte art. Z toho jsme opravdu trochu paf. Zkušenější obluha, která druhý jmenovaný nápoj připravuje, je znát.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Kdo ví, jak by naše nápoje dopadly, kdyby nám je připravovala od začátku do konce zkušenější z obou servírek. Možná jsme zaplatili daň za to, že kvůli sezoně najmul majitel brigádnici a té to bude asi ještě chvíli trvat…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Cafe Muzeum je úžasným prostorem, který prostě musíte při návštěvě českého nebo polského Těšína navštívit. Garantuji vám, že v takové kavárně jste ještě nebyli.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testůnavštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.