KAVÁRNY
21/10/2016 Jaroslav Baďura

Café Mozart: Kavárna, v níž noty občas neladí

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Café Mozart v přízemí ostravského obchodního domu Laso získalo v pětibodové stupnici pouhé dva body.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

V Café Mozart v přízemí ostravského obchodního domu Laso už v osm ráno hned na první dobrou zjistíte, proč kavárna nemá nouzi o hosty – je totiž kuřácká. A protože takových podniků už v Ostravě moc není, stahují se sem štamgasti z centra.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Za dobrou snídaní sem tedy rozhodně nejdou – v nabídce je pět spíše skromných jídel typu obložený talíř nebo jogurt s ovocem, ale servírka varuje, že má pouze šunkové chlebíčky nebo toasty se šunkou a sýrem. Když zvolíte chlebíčky, budete na ně podle servírky půl hodiny čekat, čímž vás poměrně elegantně dovede k jediné vhodné nabídce – toastům…

Proč je v kavárně vzdálené jen několik desítek metrů možné si vybrat z dvacet špičkových snídaní a tady mají jednu? Těžko říct, možná Mozart, patron podniku, který má ve skleněných výplních stolů vystaveny staré noty, na dobré jídlo moc nebyl.

Ale my jsme přišli hodnotit kávu a její přípravu, takže si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Buchwaldková (Nadymáčková).

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Kavárna se plní hosty a my máme dobrý výhled na kávovar, takže si Lucie již brzy píše do bloku první hodnocení, které popisuje, jak servírky pracují s kávovarem. A není to nic moc povzbudivého.

„V přípravě kávy jsou tady základní nedostatky. Nevyčištění páky a neodpuštění vody je stále se opakující písničkou ve většině kaváren. A Café Mozart není bohužel výjimkou.“

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Chuťově pak espresso bylo průměrem, klasický prototyp italského hořkého espressa. I když objem nápoje s cremou byl připraven správně do 30 sekund.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

S cappuccinem to už bylo poněkud horší. Tryska na šlehání mléka byla značnou dobu neutřená a při samotném šlehání mléka jsme slyšeli zřetelné prskání, jak se bílkoviny v mléce přehřívají vysokou teplotou.

Cappuccino mělo na sobě pravděpodobně toho největšího sněhuláka, kterého jsme kdy v kavárnách obdrželi. O latte art a krémové mikropěně jsme si mohli nechat pouze zdát. Samozřejmě se potvrdila naše hypotéza o přepáleném mléku, o cappuccino byste si spálili jazyk.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

No a smutným zlatým hřebem tohoto nápoje bylo posypání skořicí… „Přátelé, skořici na cappuccino můžeme dát, pouze pokud si o to zákazník řekne. Skořice má velmi silné aroma a přebije vám veškerou chuť mléka a espressa. Cítíte pak jenom skořici,“ varuje Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dva body jsou ještě milosrdné, v době našeho hodnocení zkrátka neměla obsluha, byť celkem k hostům přívětivá, svůj den…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Těžko říct, komu a proč Café Mozart doporučit. Snad kuřákům, kteří zde mají jeden z posledních ostrůvků smradlavé svobody, jinak nás nenapadlo už moc důvodů, proč když budete hledat kavárnu, vyrazit právě sem.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě a Caffé Retro ve Frýdku-Místku.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Sdílejte článek