Mapami Caffé: Tak čistá kavárna, až máte chuť udělat v ní šmouhu

10.12.2016 01:19 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravská kavárna Mapami Caffé získala v pětibodové stupnici tři body.

Mapami Caffé: Tak čistá kavárna, až máte chuť udělat v ní šmouhu

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Těžko říct, co vede majitele kaváren či restaurací a dalších podniků k tomu, jak svůj podnik pojmenovat – v případě Mapami Caffé v ostravské Dvořákově ulici nás s Lucií po delším zvažování napadlo snad jen to, že se zakladatelé jmenovali Marie, Pavel a Mirek…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kdysi spíše studentsky laděný podnik teď září moderním interiérem kombinujícím odstíny hnědě a bílé, toho světla je možná až příliš, interiér připomíná intenzitou světla a světlým nábytkem až desinfikovaný operační sál nebo mléčný bar.

Nicméně obsluha je tady pohotová a velmi milá, což trochu studený první dojem zmírní. Sedáme si na vysoké židle, odkud máme skvělý výhled přímo na kávovar a pod ruce baristky.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Lucie vytahuje hodnotící blok a znamená si: Naštěstí zde bar i kávovar udržují v uklizeném stavu. Baví mě pozorovat systém práce za barem. Člověk se z toho může leckdy poučit. Aspoň zjistím, zda káva byla dobře připravena a jestli se vůbec odvážím ji ochutnat. V Mapami Caffé jsem zjistila, že základní návyky přípravy kávy mají správné. Chválím, hodnotí Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ale ještě pokračuje: Páku od kávy pěkně vyčistili, před jejím nasazením odpustili vodu, i trysku na mléko jsem viděla pořád čistou. Hygiena přípravy v pořádku. Všimla jsem si však, že pěchování páky se trochu fláká a je skoro jen na oko. Nezapomeňte, že ideálně byste měli tlačit silou dvaceti kilogramů, připomíná Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Z čeho je Lucie zklamaná, byla doba, po kterou espresso vytékalo z kávovaru. „Patnáct sekund je pro mě opravdu nedostačujících. Espresso prostě teklo proudem. To svědčí o špatném nastavení hrubosti mlýnku nebo gramáže kávy v páce, pravděpodobně o kombinaci obou možností.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Výsledkem bylo, že espresso sice mělo cremu, ale objem byl poněkud větší a vodovější. Chuť Lucii vůbec nepotěšila. „Pravděpodobně to byla zase nějaká italská směs s robustou. S mlýnkem by se tu dalo určitě více popracovat, abychom i z toho hořkého espressa získali příjemnou chuť,“ navrhuje Lucka.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino si vedlo o něco lépe. Zaznamenali jsme jistý pokus o latte art a poměrně krémovou mléčnou pěnu. Teplota našlehaného mléka byla naštěstí v pořádku. Chuťově nasládlé po mléku a i to příliš hořké espresso se ztratilo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – V přípravě kávy nevidíme velké nedostatky, napravit je nebude nijak náročné. Nebylo by špatné zapracovat na útulnosti kavárny, variace skoro vše v bílém nebo ve světlém a do toho super silné bílé světlo neláká zrovna ke kavárenskému lenošení a tlachání…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Mají tady dobrý výběr pochoutek i snídaní a příjemný personál, minusem je to, že část kavárny je kuřácká, což pocítí bohužel i hosté, kteří sedí v části, kde se nekouří.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Daniel.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.