Avion má vše, co má správná kavárna mít. Až na tu kávu

5.8.2016 04:42 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Avion v Českém Těšíně získala v pětibodové stupnici dva body.

Avion má vše, co má správná kavárna mít. Až na tu kávu

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Kavárna Avion stojí na samé hranici mezi Českým Těšínem a Cieszynem a má úžasnou historii. Za druhé světové války kavárnu zbourali nacisté a budova, která vyrostla na jejím místě, patří mezi skvosty.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A ani uvnitř se kouzlo nerozplyne – je tady poměrně velký, ale skvěle členěný prostor, posedět se dá v pohodlných lenoškách nebo u stolků, v rohu stojí klavír, na stojanech takový výběr českých i polských periodik, že by se leckterá trafika styděla…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Pobíhají tady studentky zřejmě z hotelové školy, je na nich vidět jistá nervozita, ale je to tak milé, jak se snaží se naučit donést a nerozlít, objednat a nic nesplést.

Za pultem je zřejmě mistrová a vydává pokyny, kolik cukrů je třeba dát ke kávě, jak co objednávat a tak dále, takže holčiny kmitají po prostoru a je tu útulno a milo. K tomu na stěně texty písní, třeba od Jarka Nohavici…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Lucie je mírně nervózní, protože Avion patří k těm kavárnám, kde není kvůli vysokému pultu dobře vidět na kávovar a práci obsluhy s kávou. Co však postřehla dobře, je klasická chyba – neodpuštění vody.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!
Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Lucie bohužel místo espressa dostala ristretto, tedy ještě menší kávu, než jakou požadovala. „Crema mi ihned mizela a stávala se průsvitnou. Co do chuti, tak mě vůbec neoslovila. Hořkost se mi v ústech nepříjemně držela, jako když si zalijete přepálenou kávu na českého turka,“ hodnotí nemilosrdně Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino vidělo metodu latte art jen z velké dálky. Po důkladnějším pohledu nám bylo zřejmé, že pěna byla naházena do šálku lžičkou. I teplota našlehaného mléka se nepovedla. Horké až na spálení jazyka. Chuť cappuccina byla však překvapivě poměrně vyrovnaná a lepší než v řadě jiných kaváren.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Kavárna s úžasnou atmosférou by si zasloužila i špičkovou kávu, jakkoli chápeme, že při provozu, v němž se učí čtyři studentky, se může leccos nestihnout. Ale kde jinde by se měli studenti naučit, jak se dělá poctivé kafe?

Doporučení Magazínu PATRIOT – Pokud dokážete odpustit slabší kvalitu kávy a máte rádi klidné lenošení s čerstvými novinami a pohled na cvrkot venku, pak je Avion váš podnik. Za pozornost stojí také neobvykle nízké ceny kávy. A co nás dorazilo? Za karafu s vodou a citronem jsme platili celkem tři koruny – to za ten citron…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životů, předminule jsme zavítali do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.