Test kavárny: Vítejte v Amadeus Cafe, vážení, tady se časy nemění

25.2.2017 11:28 Společnost 0

Tady kávové hipstery nehledejte. Kavárna Amadeus Cafe na Mariánském náměstí v Ostravě patří seniorům, lidem, co mají čas na rychlé kafe než přijede tramvaj, a milovníkům věcí, které už roky zůstávají neměnné.

Test kavárny: Vítejte v Amadeus Cafe, vážení, tady se časy nemění

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A v Amadeus Cafe se rekvizity kavárenského života nemění. Hudební nástroje na stěnách a všudypřítomné noty odkazují na světově proslulého skladatele už pěknou řádku let, stejně jako nábytek…

A očividně sem chodí hosté, kteří to tady právě takhle mají rádi – vedle u stolku sedí dvě starší dámy a ke kávě si dávají dortík, opodál si pán středního věku čte noviny.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bude i káva a její příprava taky retro? „Naštěstí se moje obavy rozplynuly. I když postarší kávovar mě nechával pořád v napětí. Velice příjemná obsluha se práce ujala pěkně hbitě a ve výsledku samotné přípravě nemám co vytknout,“ hodnotí přípravu baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková).

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Páku obsluha dosucha vyčistila hadříkem, což nebývá zvykem zdaleka ve všech kavárnách. U odpuštění vody bylo zřejmé, že je tady naprosto automatické. A o očištění trysky na páru ani nemluvě.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

„Extrakci kávy jsem také měřila a do třiceti sekund jsme se vešli. Přípravou na mě tedy udělali skutečně dojem. S chutí obou nápojů to už bylo poněkud horší,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Na první pohled jevilo espresso dostatečnou cremu a objem. „Měla jsem však tušení, že půjde v šálku o značný poměr robusty. Po ochutnání se mi to jen potvrdilo. Velmi hořké. Až stahující ústa. Opravdu. Toto jsem dopít nemohla.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás nepřivítalo žádným obrázkem, takže trošku zklamání. Co do kvality mléčné pěny, tak ta byla krémová a po okraj šálku. Naštěstí nás žádný retro sněhulák s bilou kapucí v šálku nečekal. Teplota cappuccina byla v normě, dalo se akorát pít.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V chuti však bylo cítit výrazně hořké espresso, což způsobilo, že cappuccino nebylo tolik lahodné.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dáváme tři a půl bodu z pěti možných, přípravu kávy tady zvládají na jedničku, jen ta káva samotná by mohla být lepší…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jakmile pojedete okolo nebo tady budete čekat na tramvaj, bez váhání vstupte. Postarají se tady o vás, jen to bude malinko ve stylu retro.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici, kavárnu Qalt poblíž Kuřího rynku v Ostravě a kavárnu A Café v Mariánských Horách.

Navštívili jsme po čase i mimoostravskou kavárnu – na cestách krajem jsme se zastavili v Příboře v podniku nazvaném Kafíčko v Podloubí a testovali jsme i ostravský podnik Broadway Coffee. 

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.