Industrial Cafe. Perla s prvorepublikovou atmosférou ukrytá v srdci Ostravy

11.3.2016 08:05 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné z kaváren. Kavárna Industrial Cafe získala v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, čtyři body.

Industrial Cafe. Perla s prvorepublikovou atmosférou ukrytá v srdci Ostravy

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla minulý týden ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby (a slibujeme i testování v dalších městech kraje), kde jsme navštívili kavárnu Café la fée.

Industrial Cafe je pohříchu poněkud ukryto povrchnímu pohledu okolojdoucího – kdo o kavárně v suterénu v Zahradní ulici jen pár kroků od centra Ostravy neví, jen tak si jí nevšimne.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Stačí sejít pár schodů a ocitnete se v luxusní prvorepublikové kavárně se všímu všudy. Atmosféru tady udává dobový pohodlný nábytek, obrazy, unikátní a nádherný porcelán. Kdyby se vedle vás náhle posadil Oldřich Nový, zřejmě ani nepovytáhnete obočí – tak by sem bonviván pasoval.

Personál se nevymyká celkovému dojmu, vítá nás milá a usměvavá servírka a po celou dobu se nám věnuje – což, pravda, je možná i proto, že jsme v kavárně dopoledne zatím jedinými hosty.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Ale to už si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

„Zvuk přípravy obou nápojů i pohled na práci slečny u kávovaru mi prozradil, že vše je, jak má, a my můžeme očekávat lahodné nápoje. Veškeré základní atributy našeho hodnocení proběhly na jedničku. Čistý kávovar i tryska na šlehání mléka, vyčištění páky i odpuštění vody je tu evidentně samozřejmostí,“ píše si do bloku Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Když nám však espresso a cappuccino přistálo na stole, nastalo lehké zklamání. Crema na espressu byla ihned průsvitná a předpovídala podextrahování (příliš slabá káva s použitím nedostatečného množství na jednu porci). A chuť tomu i odpovídala.

Espresso mělo příjemnou aciditu, která se však ihned vytratila. Tělo kávy bylo taktéž nevýrazné. Podextrahování potvrzeno.

V cappuccinu se pak následně odrazilo toto podextrahované espresso velmi slabou chutí, upřímně řečeno až jakýmsi dětským cappuccinem. Potěšením byla krásná krémová pěna, se kterou jsme zaznamenali nepříliš výrazný pokus o latte art. Cappuccino se dalo krásně ihned pít. Žádný strach o jazyk, nádhera. Tak to má být.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

„Velmi mě zaujalo povídání o kávě v nápojovém lístku. Člověk se alespoň nemusí obsluhy doptávat, co mají za kávu,“ hodnotí Lucie.

Závěr – Pokud jste estét a vyhovuje vám výše popsaná atmosféra, včetně galerie hned vedle kavárny, pak je pro vás Indistrial Cafe tím pravým místem pro kávové potěšení. Konají se zde vernisáže a také kurzy, vedení kavárny nezahálí a láká na nejrůznější akce. Pokud si tato kavárna nastaví pořádně mlýnek a nebude šetřit na množství kávy v jedné porci, je to horký adept na hodnocení plnými pěti body – neboli wow!

Doporučení Magazínu PATRIOT – Industrial Cafe je naprosto vhodný na rande, romantickou schůzku či obchodní jednání, které nemusí nutně vidět půlka Ostravy. Je tady decentní a intimní prostředí – co se týče rande, pak můžete volit zhruba tři druhy usazení podle toho, jak jste už ve vztahu daleko – poprvé kousek od vchodu, pak o pár stolů dál a pro pokročilé je úžasné zákoutí úplně vzadu…

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.