Café la fée: Mahuleno, Mahuleno, dojem kazí nahuleno

4.3.2016 08:57 Společnost 0

Magazín PATRIOT a kávová koučka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přineseme reportáž z jedné z kaváren. Kavárna Café la fée v Ostravě-Porubě získala v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, tři body.

Café la fée: Mahuleno, Mahuleno, dojem kazí nahuleno

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik – reportáž si můžete přečíst zde. Druhou hodnocenou kavárnou byla minulý týden ostravská Pražírna Trieste u Sýkorova mostu – hodnocení, které pro kavárnu nedopadlo úplně nejlépe, jste si mohli přečíst zde.

Zatímco Trieste u Sýkorova mostu sází na Itálii, provozovatelé kavárny Café la fée na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě si výzdobou i tvrzením v nápojovém lístku zamilovali Francii, konkrétně Paříž, ale i Provence.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Snaha o francouzský styl je sympatická, nicméně místy až křečovitá. Nápojový lístek je přehledný, nenudí dlouhým povídáním, ale je malinko upatlaný, chtělo by to jej utřít.

Rozporuplné pocity v nás zůstanou po celou dobu návštěvy – kavárna je jedna z mála kuřáckých, což by nebyl tak velký problém, kdyby měla solidní odvětrávání. Ve chvíli, kdy usedáme, okolo nás kouří snad všichni, takže koncentrace kouře je tak silná, že přehluší vše – chutě i vůně…

Paní servírka je úslužná, usměvavá a s hosty včetně nás si povídá. Postěžuje si, že je nekuřačka a po šichtě v cigaretovém kouři toho má někdy opravdu dost…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Ale to už si objednáváme si espresoo a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

„Bohužel, kvůli vysokému baru jsem pořádně neviděla na práci obsluhy, a proto čistotu kávovaru, utírání trysky a vyčištění páky nemohu ohodnotit. Všimla jsem si však, že před nasazením páky nebyla odpuštěna voda, což považuji za základní chybu,“ píše si do bloku Lucie.

„Odpuštění vody pročistí hlavu kávovaru od předchozí kávy a vaše porce je pak chuťově na úplně jiné úrovni,“ vysvětluje důležitost bohužel vynechaného kroku při přípravě kávy Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Doba extrakce byla v pořádku, espresso bylo připraveno za správných zhruba třicet sekund. „Chuť espressa je vyvážená, s dostatečnou cremou a správným objemem. Chuťově zlatý střed komoditní kávy,“ hodnotí Lucie.

cappuccina jsme obdrželi latte art metodu, která byla pěkným zpestřením s pěnou řádně po okraj šálku. Mikropěna byla skoro dokonalá, viditelné byly malé bublinky.

„Teplota cappuccina však byla příliš vysoká. Cappuccino bylo naprosto horké a musela jsem si dávat opravdu velký pozor, abych se nespálila. Dobře připravené cappuccino můžete rovnou pít, ale tady se to nedalo,“ říká Lucie.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Závěr – Všechno je to tady tak trochu na půl cesty. Interiér á la Francie, ale místy skoro až kýč. Nápojový lístek velmi zajímavý a přívětivý, ale trochu upatlaný. Velmi příjemná obsluha, ale ani ona nedokáže vyvětrat, když je koncentrace kouře na bodu deset – tedy viditelnost na jeden metr… Káva docela dobrá, ale cappucino příliš horké a jedna zásadní chyba při přípravě espressa…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jste li kuřák a trpíte poměrně rychlým a drastickým úbytkem kuřáckých restaurací a kaváren, pak je tohle váš podnik. Nekuřák nebo host, který kouř poměrně těžce snáší, by měl zajít jinam nebo přijít v době, kdy tu nikdo není. Pro maminky s dětmi nebo zamilované páry to tady není. Náruživí kuřáci však tady mohou mít pracovní schůzku a klidně i rande…

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.