Opavská kavárna Dolce Vita: léčba v růžové ordinaci zabírá

13.5.2016 06:31 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Opavský podnik Dolce Vita získal v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, čtyři body.

Opavská kavárna Dolce Vita: léčba v růžové ordinaci zabírá

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Opavskou kavárnu Dolce Vita, která sídlí v Hrnčířské ulici 8, nepřehlédnete. Růžový je dům, v jehož přízemí ji najdete, růžový je interiér – ostatně v Opavě se jí říká Růžovka…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Partu motorkářů, která tady ráno po flámu „exuje“ espressa, byste tady hledali asi marně. Tady je ráj slečen, dívek a paní, byť jsme tady při našem testování zahlédli i muže, ti jsou v tomto prostředí ale spíše výjimkou…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Interiér je prostě sladký a dělaný na míru právě slabšímu pohlaví, které kromě růžové barvy ocení i stylový nábytek, květiny, zrcadla. I štuk na zdech je nadýchaný jako ze šlehačky, takže si chvilkama připadáte, že nesedíte v kavárně, ale uvnitř velkého dortu. Nicméně nedá se říci, že by to tady bylo nevkusné nebo přeplácané – tohle je prostě růžová kavárna…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Obsluha je milá a pozorná, za barem kraluje usměvavá mladá paní, na place kmitá energický číšník, který nenásilně, ale s přehledem, nabízí ke kávě v teplém předjarním dni domácí limonády a další pochutiny.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Co se týče přípravy kávy, shledává Lucie jen pár nedokonalostí. „Zejména pořád dokola se opakující neodpouštění vody před nasazením páky. Na to se opravdu nesmí zapomínat,“ znamená si Lucie do bloku.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Se vším ostatním jsme spokojeni. Kávovar již z dálky naznačoval, že patří k těm novějším a čistým kouskům, tryska na mléko byla vždy řádně očištěna a páka po vyklepání kávového puku také.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso se na jazyku jevilo chutově vyvážené a bylo v okamžiku vypité. Což je u Lucie velmi dobré znamení. Dostatečná crema a objem nápoje mají palec nahoru.

S cappuccinem jsme byli též spokojeni. Teplota se krásně skloubila s chutí a my mohli nápoj okamžitě vypít. Nádhera. Latte art jsme se dočkali, bohužel však v trochu slabší variantě s lehkými bublinkami.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Závěr – Dáváme čtyři body, až na drobnosti to tady s kávou a nejen s ní umí. Kavárna si na nic nehraje, je prostě nastavená tak, aby lákala na pohodlí, načančaný interiér v dobrém slova smyslu, na pohodu, kterou ocení v tomto provedení především ženy.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Ideální návštěva? Podle našeho názoru „babinec“, tedy schůzka libovolného počtu kamarádek. Ale může se tu odehrát i rande, pokud tedy nebude pánovi vadit, že partnerka nemá oči jen pro něj, nýbrž že se jí líbí i interiér…

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a minulý týden jsme si zašli na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.