Minikino kavárna – báječné místo, kterému možná odpustíte i průměrné kafe

18.3.2016 08:02 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné z kaváren. Ostravská Minikino kavárna získala v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, tři a půl bodu.

Minikino kavárna – báječné místo, kterému možná odpustíte i průměrné kafe

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla minulý týden ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby (a slibujeme i testování v dalších městech kraje), kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe.

Minikino kavárna v ostravské Kostelní ulici je unikátním prostorem, ve kterém se provozovatelům dlouhodobě daří propojovat mimořádné filmové zážitky s klubem. Ale umí v kavárně, která je vyhlášená pohodovou atmosférou, skvělými večírky či pivy z malých pivovarů, udělat také dobré kafe?

Zatímco do posledně hodnoceného Industrial Cafe se jde po schodech dolů, tady musíte vystoupat vzhůru. Trocha námahy se vyplatí, „filmová“ kavárna je vskutku intelektuálně přívětivým prostorem a nejen pro filmové labužníky…

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Ale to už si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Lucie se hned po příchodu zaměří na bar a zkoumá čistotu kávovaru. „Jsem však spokojená jen napůl. Kávovar z té dálky vypadá čistý (sedíme trochu vzdáleněji od baru), ale co mě praštilo do očí, byla tryska ponořená do konvičky. Stále tento zlozvyk občas vídám v kavárnách. Trysku opravdu není potřeba mít namočenou ve vodě, ve které se navíc rozkládá přehřáté mléko,“ píše si Lucie do bloku.

„Trysku je správné ihned po použití očistit, upustit páru, abychom odstranili zbytky mléka, a ponechat trysku samotnou. Potěšil mě však vzápětí alespoň fakt, že když jsem viděla šlehání našeho cappuccina, obsluha pak skutečně trysku očistila. Uff. Co ale nepromíjím, je neodpuštění vody před nasazením páky s kávou. Vždy se musí odpustit voda! Pročistíte tak hlavu kávovaru a pijete krásně jen vaší porci kávy. Na hlavě pokaždé ulpí zbytky kávy a pokud nenastane odpuštění vody, pijete kávu i vašeho předchůdce. Brr.“

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Kávomlýnek mají v Minikině dobře nastavený a o třicetisekundové extrakci jsou též dobře obeznámeni. Espresso nás přivítá krásným tygrováním s ideálním objemem. „Při pití si navzdory neodpuštění vody pomlaskávám. Zajímavé, že? Chuť kávy je lahodná, cítím mírnou aciditu,“ říká Lucie.

U cappuccina nás čekal obrázek z tekuté čokolády. Na pohled to sice možná vypadalo zajímavě, ale chuť cappuccina to ale ovlivnilo fatálně, v podstatě jsme cítili hlavně tu čokoládu.

„Hodnotím to jako mínus, jelikož se nás obsluha nezeptala, zda jej chceme i s čokoládou. A capuccino se tím pádem pro nás stalo průměrným. Šlehat mléko tady umí, mikropěna po okraj šálku to jen potvrdila.“

Závěr – Minikino kavárna je a není kavárna, jakkoli to stojí uvedeno v názvu. Káva tady je jen na dobré úrovni, zároveň je ale jasné, že právě a jen kvůli kávě sem chodí pravděpodobně menšina hostů. „Hodnotím Minikino kavárnu 3,5 bodu. Tu vodu prostě nepromíjím,“ uzavírá test Lucie Nadymáčková.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Dopoledne a brzy odpoledne je tady klid na práci s notebookem nebo na obchodní schůzku či rande, později už žije prostor o něco hlučněji. Spojení kina a kavárny je zde provedeno dokonale, prostor patří k tomu lepšímu, co Ostrava v tomto duchu může nabídnout.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.