Na kávičku: podnik v srdci Poruby s širokou nabídkou, ale průměrnou kávičkou

25.3.2016 09:22 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné z kaváren. Ostravský podnik Na kávičku získal v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, tři body.

Na kávičku: podnik v srdci Poruby s širokou nabídkou, ale průměrnou kávičkou

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla minulý týden ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby (a slibujeme i testování v dalších městech kraje), kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Minulý týden jsme otestovali Minikino kavárnu.

Podnik Na kávičku na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě je okolo desáté hodiny dopolední skoro plný pestrou směsicí hostů – u jednoho stolku si štěbetají tři holky ve věku druhého stupně základní školy, u dalších dvou cosi probírají u snídaně chlapi se znaky FC Baník Ostrava na mikinách, u dalších dvou stolů to vypadá na obchodní schůzky s kávou a dortem…

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Podnik Na kávičku šikovně kloubí kavárnu, cukrárnu a bar v jednom, hodně dominuje výrazný a prostorný bar s mnoha vystavenými lahvemi alkoholu.

Sedáme si s výhledem na kávovar. Bohužel sedíme o trochu víc stranou, takže nemáme ideální výhled. Kávovar však vypadá udržovaný a tryska od mléka nejeví známky bílého povlaku od horkého mléka. Obsluha se nás doptá, zda chceme malé espresso nebo lungo.

Servírky se na nás usmívají a jsou ochotné, i když mají plné ruce práce, jelikož kavárna skutečně praská ve švech. Dostávají plusové body. Jakmile zaznamenáme zvuk běžícího kávovaru, zbystříme a pozorujeme s Lucií práci obsluhy s kávou.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Za chvíli nám už na stole leží espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha s kávovarem a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

„Je nutností vždy očistit páku před vložením další porce kávy, toto jsem však u obsluhy podniku Na kávičku neviděla, protože bar byl příliš vysoký a na pracovní plochu jsem nedohlédla (kde postup přesně nevidíme, tam tuto část nehodnotíme, pozn. red.). Velkým mínusem je opětovné neodpuštění vody před nasazením páky. Toto se děje skutečně v řadě kaváren a já nechápu, proč tak základní úkon vynechávají. Jde o chybu, kterou zásadně neodpouštím,“ píše si do hodnotícího bloku Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso má dostatečnou cremu s minimem tygrování, avšak ve správném objemu. „Co do chuti tak moc nadšená nejsem,“ hlásí Lucie. „Na jazyku mě přivítala skoro až spálená dochuť, což přisuzuji neodpuštění vody.“

U cappuccina jsme se bohužel metody latte art nedočkali. Škoda. Mléčná pěna naplnila šálek řádně až po okraj. Vypadá to, že „sněhulák“ naházený lžící již pomalu vymírá, protože téměř každé cappuccino, které v hodnocených kavárnách dostáváme, je servírováno správně po okraj šálku. Zklamáním bylo, že pěna připomínala spíše pevný sníh než krémovou mikropěnu.

Teploto cappuccina je vysoká, což je problém u mnoha kaváren. Chuť je nevyvážená. To skoro až spálené espresso totiž způsobilo, že cappuccino je příliš silné až nepříjemně hořké.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Závěr – Prostředí kavárny je příjemné, obsluha se snaží a chová se k hostům mile. Spíše než o kavárnu se však skutečně jedná o bar, který je dominantou prostoru. Na policích jsou vystaveny značky drahých rumů a všemožných dalších typů alkoholu, které zároveň tvoří výzdobu baru. Vedle této „výlohy“ se kávovar na kraji baru jeví jako chudý příbuzný. „A takový mám i celkový pocit z úrovně přípravy kávy. Pro mě za tři. Zdejší káva neurazí, ale ani ničím nepřekvapí,“ uzavírá test Lucie.

Doporučení Magazínu PATRIOT –  Pokud hledáte v Porubě místo, kam zajít ráno na snídani či schůzku, je podnik na pomezí baru a kavárny Na kávičku to pravé. Dát si můžete i něco sladkého, což zajistí poměrně široký sortiment domácích zákusků. Na kávičku je sympatický podnik s širokou nabídkou.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.