Kousek Provence na Dubině: Francie 100%, kafe 50%

3.6.2016 05:56 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravská Kavárna Provence získala v pětibodové stupnici 2,5 bodu.

Kousek Provence na Dubině: Francie 100%, kafe 50%

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Kavárna Provence sídlí v budově na okraji ostravského sídliště Dubina, konkrétně hned u hřiště a haly v ulici V. Jiříkovského. U kavárny je i pěkná zahrádka.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Pokud jste tu ještě nebyli, připravte se na vskutku silný kontrast – mezi paneláky tady v přízemí multifukční budovy sídlí kavárna, jejíž jméno je Provence –  vše, co v interiéru je, se jménem ladí až do sebemenších maličkostí.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!
Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Pokud vás zajímá dekorativní styl Provence a hledáte inspiraci, pak nemusíte do Francie, ale dojeďte si na Dubinu… Ve stylu Provence je tu úplně všechno: stoly i židle, květináče s levandulí i obrázky s levandulí, koše i košíčky, křesílka, lustry i lampičky, rámečky s obrázky, cedule, nápisy…

Říkáme si s Lucií, že jestli provozovatel vložil tolik energie a píle jako do interiéru i do gastronomie, pak nás čeká minimálně nadpozemský zážitek…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

A tak si tedy objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Lucie pečlivě sleduje slečnu, která nám kávu připravuje. „Na první pohled bylo v přípravě kávy téměř vše v pořádku. Kávovar vypadal čistý. Při přípravě cappuccina slečna vždy očistila trysku,“ píše si Lucka do bloku.

„Vykřičník mám jen u neočištění páky. Píšu to pořád dokola. Páka se prostě musí po každé kávě řádně pročistit! Jinak pijete kávu hostů před vámi,“ zlobí se Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Vodu jsme viděli odpouštět, takže si značíme, že tento krok je v pořádku, a dokonce i extrakce byla okolo třiceti sekund. Takže jsme čekali průměrnou kávu s přijatelnou cremou. „No ale překvapila mě jen černá voda, která cremu viděla jen z velké dálky,“ hodnotí Lucie.

„Prostě tam skoro žádná nebyla. Množství kávy v šálku bylo příliš velké. Odhadem tak 40-45 mililitrů. Evidentně tu byla snaha uspokojit zákazníka skoro plným šálkem na úkor kvality,“ říká Lucie a odkládá nedopité esspreso na kraj stolu. Tohle nevěstí nic dobrého…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

„Espresso bylo vodové a hořkost mi stahovala nepříjemně ústa, což je důsledkem podextrahování espressa. Espresso teklo z páky moc rychle a žádná crema se u něj nestačila vytvořit. Řešení je ale v podstatě velmi jednoduché. Jen si dát trochu času a seřídit mlýnek,“ říká Lucie.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

U cappuccina se toto podextrahované espresso odrazilo tak, že jeho chuť byla nevýrazná, mdlá až plochá. V chuti jako byste měli pocit, že je tam málo kávy. Mikropěnu pod okraj šálku se podařilo vytvořit, o umění latte art tu ale hovořit nemůžeme.

Závěr – Nejdříve vás překvapí kontrast strohých paneláků a koncentrované Provence, pak ale malinko zklame, že stejnou důležitost nekladou provozovatelé i na kvalitu kávy. Dáváme jen průměrných dva a půl bodu, ale s doporučením, že cesta za zlepšením není nijak komplikovaná a náročná…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jak píšeme výše, milovníci, nebo možná spíše milovnice stylu Provence se tady budou cítit jako v rájí (nebo spíše jako v Provence). Venku je loni otevřená příjemná zahrádka, takže si tu užijí i kuřáci, v nabídce je řada pochutin a francouzská vína, občas se tu pořádají i akce. Pokud se tady zlepší v přípravě kávy, pak už ani Dubina nemusí být nehostinným místem bez vskutku kvalitní kavárny…

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita. Předminulý týden jsme přinesli reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE. a minulý týden jsme se na kávu zastavili v Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.