KAVÁRNY
17/06/2016 Jaroslav Baďura

Polo Caffé: Žádná ospalá díra, tady to žije! A kafe? Fantazie!

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravské Polo Caffé získalo v pětibodové stupnici skvělých 4,5 bodu.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

V takové kavárně jsme ještě nehodnotili – Polo Caffé je vlastně jeden velký byt. Vejdete a jste v obýváku, pak následuje kuchyně – jídelna, dlouhá chodba, ložnice a terasa. Ať už si zvolíte pevnou kuchyňskou židli, sedačku v obýváku nebo postel v ložnici, jedno je jisté – jeden z členů poměrně solidně kmitající obsluhy je u vás dříve, než se rozhlédnete.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Nečekejte ospalou kavárnu, kde usnete u novin a probudí vás až uklízečka – tady to kypí, klokotá, vře, tady se snídá, obědvá, večeří, pije, baví. Tohle vše může být plusem pro milovníky cvrkotu, plašší povahy může tempo malinko vyvádět z míry.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Sedáme si do jídelny, Lucie samozřejmě s pohledem upřeným na bar, kterému vévodí krásný trojpákový kávovar. „Takových v Ostravě moc není. Je evidentně udržovaný a nejraději bych si na něm kávu připravila sama,“ říká Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A tak si hned objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Při objednání jsme naprosto spokojeni. Hovorný mladý muž na žádost espressa jen kývne a ani se nedoptá, jak velké espresso chceme. Espresso je zde jen jedno, což také zákazníkům vysvětluje velká tabule s obrázky kávových napojů.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Lucie poslouchá zvuk šlehání mléka, který jí naprosto lahodí, píše si do bloku, že i tryska byla pěkně očištěna. Vypadá to na kvalitní mikropěnu. „Zklamalo mě jen očištění páky, to se trochu odfláklo. Pouze odklepání nestačí. Páka se vždy musí pěkně dočista otřít. Odpuštění vody jsem taky zahlédla a mé hodinky stoply extrakci do 30 sekund, takže v pořádku,“ říká Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na stůl nám dorazily dva téměř ukázkové nápoje. Espresso s pořádnou cremou a správným objemem Lucie vypila okamžitě, což je pro hodnocení dobrá zpráva. „Příjemná hořkost, spíše zemitých tónů, zachutnala,“ píše Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino bylo též parádní. Mikropěny jsme se opravdu dočkali. Teplota akorát k pití pak jen potvrdila správnost šlehání mléka. Dočkali jsme se i latte art, i když v podobě spíše abstraktního obrázku. A jako bonus jsme si dali opravdu úžasnou ovocnou limonádu.

Závěr – Možná tohle fresh a cool prostředí nesedí klasickým kavárenským povalečům, nutno ale přiznat, že to tady dělají opravdu dobře. Půl bodíku strháváme pouze za ne zcela kvalitní očištění páky a malinko neosobní atmosféru.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Snad kromě tiché romantické schůzky se Polo Caffé hodí ke všemu – malému obchodnímu jednání, pokecu kámošek či kámošů, rychlé snídaně i oběda nebo večerního drinku s přáteli.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE, nemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, předminulý týden jsme testovali Kavárnu Provence a minulý týden jsme navštívili kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Sdílejte článek