Kavárna Maryčka, Důl Hlubina. Skvělou kávou to končí a někdy začíná

12.8.2016 02:04 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Maryčka v areálu Dolu Hlubina v Ostravě získala v pětibodové stupnici vynikající čtyři a půl bodu.

Kavárna Maryčka, Důl Hlubina. Skvělou kávou to končí a někdy začíná

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Kavárna Maryčka v areálu Dolu Hlubinu poskytuje zázemí hlavně mladým tvůrcům, kteří pracují ve zdejších ateliérech a dalších nádherně zrekonstruovaných prostorách.

A interiér kavárny nasvědčuje, že tady je doma industriál – nenajdete tady rozkošné fotečky kávových zrn, hříšně hluboké lenošky nebo vymazlené stolečky.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tady jsou stěny i podlaha z betonu, stoly a židle ze dřeva, je tu jeden starý obývákový gauč a pár koženkových křesílek. Zkrátka tak trochu undergound.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Stejně nenucený, jako je interiér, je i provozovatel kavárny, který si rád s hosty povídá a vnáší do poněkud syrovějšího prostoru prvky milé vstřícnosti. Dozvídáme se od něj, že má dnes na mlýnku novinku z Hondurasu. Tak uvidíme…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Sedáme si tak, že dobře vidíme na kávovar i na přípravu našich káv. „Tak se mi to líbí, nic se neskrývá a vy máte ještě zážitek, jak vidíte baristu při práci. Vyčištění páky od kávového puku, odpuštění vody a utírání trysky od mléka vypadá tak přirozeně a automaticky, že nemusíte mít strach o výsledný nápoj. Navíc tady používají i váhu pro přesnou kontrolu gramáže,“ píše si do hodnotícího bloku Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Je pravdou, že na espressu se rychle ztrácela crema, prý se káva nedaří ještě pořádně nastavit na mlýnku. Ale ta chuť! Vyšší svěží acidita po jahodách, chuť sladkého sirupu a zároveň výrazné tělo – espresso bylo okamžitě vypito.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

No a s cappuccinem to bylo totožné. Latte art jak vyšitý, krémová struktura mléčné pěny a teplota akorát na pití. Navíc nás nadchla lahodná chuť kvalitního mléka. Prostě další baristické nebe. Měli jsme tendence si dát ještě jedno kolo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Když chcete, barista vám v Maryčce ukáže, z čeho tu vaši kávu namlel. Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Když chcete, barista vám v Maryčce ukáže, z čeho tu vaši kávu namlel. Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Vynikající káva připravená s láskou a profesionalitou. Z pětibodového ohodnocení hnidopišsky strháváme půl bodíku za chybějící cremu na espressu, ať je co zlepšovat. K dokonalosti tady chybělo opravdu málo.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Maryčka je kavárnou spíše pro mladší generaci, ale to neznamená, že by se tady týpek středního věku cítil blbě. Můžete být v centru dění, sednout si a klábosit na baru, zahrát si stolní fotbálek, nebo se posadit do rožku a vzít si knihu nebo časopis ze zdejší nabídky. Skvělé kafe si tady můžete dát na počátku dne nebo také na jeho konci…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.