Coffee bar Cappello: Když kavárna ohromuje nabídkou, ale to základní nefunguje

25.11.2016 09:27 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Novojičínský podnik Coffee bar Cappello získal v pětibodové stupnici dva body.

Coffee bar Cappello: Když kavárna ohromuje nabídkou, ale to základní nefunguje

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Coffee bar Cappello sídlí poblíž placeného parkoviště u tržnice v budově bývalé Agrobanky. Je zde jen krátce, podnik dříve působil v novojičínském infocentru.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ačkoliv každý má právo na svůj vlastní vkus, prostředí kavárny působí všelijak, jenom ne útulně. Křiklavá fialová barva, ke které se podnik hlásí i na webu, opravdu neláká k pohodě a klidnému popíjení kávy…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Co nás ale zaujalo, je nápojový lístek s nabídkou tak širokou, že než ji přečtete, zapomenete, co jste si vlastně chtěli dát: jsou tady výběrové kávy, příchutě do káv, speciální čaje, horké i ledové čokolády, matcha, redesperesso, koktejly…

My si ale objednáváme naši testovací klasiku: espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Lucie bedlivě pozoruje práci baristky s kávovarem a píše si do hodnotícího bloku první poznámky: „Kávovar byl čistý, to si snad už v téměř každé kavárně hlídají. Páku obsluha očistila, ale s použitím vody z kohoutku. Páku stačí dosucha očistit štětcem a poté hadříkem. Pokud ji vložíte pod vodu, z páky vám poté bude všude okolo téct voda na zem a naděláte si tak ještě více nepořádku.“

Všimli jsme si, že pěchování kávy v páce bylo provedeno pouze slabounce, bez tlaku, jakoby naoko. „Káva vám pak nemůže téct dostatečně kvalitně a v přiměřené době či objemu. Vodu před nasazením páky naštěstí baristka odpustila. Po našlehání mléka se tryska dočkala též pozornosti a byla očištěna. Extrakce se vlezla do normy zhruba 30 sekund,“ hodnotila Lucie.

Espresso jevilo známky cremy i správného objemu. Co se týče ale chuti nápoje, tak ta Lucii zklamala. „Bohužel jsem se jen jednou napila a zbytek kávy nechala nedotčený. Naprosto mi nechutnala nepříjemně hořká kombinace.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

cappuccinu se tato hořkost křivící tvář překvapivě ztratila. Latte art jsme obdrželi spíše náznakem, mikropěna měla však poměrně slušnou krémovou konzistenci. Teplota akorát k pití, možná mohla být malinko vyšší. Ve většině kaváren je chyba častěji opačně, že podávají cappuccino spíše příliš horké, někde se tomu chtějí za každou cenu vyhnout a nápoj je jen vlažný…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Možná by stačilo, kdyby kavárna místo stovek chutí, druhů a speciálních nápojů dokázala solidně připravit to základní, co dělá dobrou kavárnu: příjemný servis, poctivou kávu a přívětivé prostředí…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Bezbariérový vstup je vhodný například pro maminky s kočárky, kavárna je také nekuřácká, což je rozhodně plus.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.