Oki coffee: Podnik, který chce být restaurací, barem i kavárnou. Jen v tom posledním kulhá

1.7.2016 10:27 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Oki coffee v Ostravě-Třebovicích získala v pětibodové stupnici průměrné tři body.

Oki coffee: Podnik, který chce být restaurací, barem i kavárnou. Jen v tom posledním kulhá

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Oki coffee je přesně typ podniku, kterému byste rádi dali pět z pěti bodů – moderní, vymazlený a promyšlený interiér, krásná terasa, dětský koutek, usměvavý a vstřícný barman…

Ten ostatně také vysvětluje původ názvu kavárny: spolumajitel je Oskar a říká se mu výhradně Oki…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Podnik chce být vším a vyhovět všem, takže vinaře asi zláká řada vystavených plných lahví, pivaře pak pípy, kdo si rád dá něco tvrdšího, i toho zde čeká výstavka skutečných skvostů… Vaří se tady, takže Oki splňuje i restaurační podmínky, mohou sem bez obav maminky s dětmi, pro které je tu hezký koutek.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Zkrátka podnik tak trochu pro všechny a se vším, co si jen dokážete představit. Tak s Lucií doufáme, že i kafe tady bude na úrovni, protože vše ostatní tady opravdu hraje a ladí.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Barman se trošku diví, že si sedáme na vyvýšené židle kousek od baru, když venku na terase je tak příjemný chládek. Jenže Lucie potřebuje vidět barmanovi pod ruce, protože při přípravě kávy vše začíná a právě tady se rozhoduje, jaký nápoj host dostane…

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

A Lucie bohužel není z toho, co vidí, vůbec nadšená. „Jako první spatřím neotřenou trysku od mléka. Ta se musí očistit ihned po našlehání mléka, zde to mladík udělal až po zhruba deseti minutách. Na trysce se tak uchytávají bílkoviny, což je z hygienického hlediska nežádoucí. Ale páku pěkně očistil od zbytků kávové sedliny. Co už ale neudělal, bylo odpuštění vody před nasazením páky,“ píše si Lucie s tím, že neodpuštění vskutku neodpouští…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Barman bohužel pokračuje velmi pozdním zapnutím extrakce espressa. „Po nasazení páky s kávou se vždy musí ihned zapnout voda a spustit tak extrakci. Pokud to neuděláte, káva se vám pálí a výsledný nápoj je nedobrý. V Oki coffee se káva pálila dobrých 20 sekund. Což je opravdu příiš. No a extrakce byla zase protikladem. Trvala pouhých 10 sekund,“ hodnotí nemilosrdně Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Jaké tedy bylo espresso? Objem seděl, ale téměř bez cremy a chuť spálená od shora až dolů.

Cappuccino nás latte artem nepotěšilo. Mikropěna byla krásná bez výrazných bublinek, teplota ale bohužel příliš vysoká.

Závěr – Oki coffee má skvěle našlápnuto, nechybí tady snad nic, co byste hledali v restauraci, v baru či ve vinném sklepě. Pokud ale máte chuť na opravdu dobré kafe, pak tady zatím nepochodíte. Zatím říkáme proto, že jsme přesvědčeni o chuti mladého barmana i majitelů včetně pana Okiho dělat vše co nejlépe a nedostatky napravit…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jak již bylo řečeno či napsáno – podnik se snaží vyhovět všem, takže tady můžete dobře posnídat či poobědvat, zajít si na dobré vínko či s partou na pivo, na terase je soukromí, z restaurace zase můžete pozorovat cvrkot venku a děti si mají kde hrát. Co chtít více?

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Předminule jsme navštívili Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffe.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.