Blanch Cafe v Porubě: Zvenčí ošklivé káčátko, které uvnitř připraví skvělé kafe

29.7.2016 01:49 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Blanch Cafe v Ostravě-Porubě získala v pětibodové stupnici vynikající čtyři a půl bodu.

Blanch Cafe v Porubě: Zvenčí ošklivé káčátko, které uvnitř připraví skvělé kafe

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Možná provozovatel Blanch Cafe ve Francouzské ulici 2 v Ostravě-Porubě nemá výtvarný cit nebo jen svolení majitele domu k úpravám, ale výloha a vstup spíše odrazuje než láká. Kdo se ale přes první ne úplně příjemný dojem přenese, bude za to odměněn.

blanche5

Tak jako my s Lucií, když jsme si Blanch Cafe vybrali k dalšímu dílu našich reportážních testů kaváren na Moravě a ve Slezsku.

Podnik tvoří vlastně jen dvě místnosti pro hosty – pár míst je hned ve vstupu a hlavní prostor je hned vpravo. Podnik přesto nepůsobí stísněně – nečekejte tu načančané volánky, jde spíše o strohý, ale čistý a vyvážený interiér.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Jako správní špioni si sedáme na místo, odkud má Lucie skvělý výhled na kávovar a práci obsluhy.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A hned první pohled Lucii naladí do pohody. „Jen v hrstce kaváren v Ostravě, ne-li v celém kraji, váží kávu „brew ratio“, neboli si hlídají poměr váhy namleté kávy v páce k váze výsledného espressa. No a mezi ně se řadí i tato kavárna,“ píše si Lucie do hodnotícího bloku.

A pokračuje: „Přípravě nemám co vytknout. Narazili jsme tu jednoznačně na pravé baristy, vlastně baristky. Kávovar lákal už na pohled, tryska utřená po každém šlehání mléka, čistota páky na prvním místě, no a odpouštění vody? Naprostá samozřejmost. Extrakce krásně do třiceti sekund a k tomu používání váhy na brew ratio. Krása střídá nádheru,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

I když na espressu nebyla úplně dostatečná crema, objem seděl a chuťové buňky Lucie byly naprosto uspokojeny.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

U cappuccina nám chyběl latte art. Jinak však cappuccino chutnalo lahodně krémově a dalo se díky perfektně nastavené teplotě okamžitě pít – tak to má být.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Až na zmíněné maličkosti to tady s kávou umí opravdu dobře, k absolutoriu schází vyladit už jen drobnosti. Neškodil by malinko kreativnější facebook, Blanch Cafe jej používá pouze k tomu, že na něj denně vyvěsí menu – věříme, že se tady toho děje přece jen o něco více…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Kdo se rád při kávě zaboří do hluboké sedačky a má rád svůj prostor, pro toho Blanch Cafe není. Ale kdo jde za opravdu dobrou kávou připravenou odborníky, ten by měl zamířit právě sem.

 Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Předminulý týden jsme hodnotili opavskou kočičí kavárnu 9 životů a minule jsme zavítali do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.