Kavárna Caffelo má šmrnc, interiér a snaha ale všechno nezachrání

22.7.2016 10:04 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Caffelo v Českém Těšíně získala v pětibodové stupnici mírně podprůměrných dva a půl bodu.

Kavárna Caffelo má šmrnc, interiér a snaha ale všechno nezachrání

Foto: www.caffelo.cz

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Caffelo je poměrně nová stylová kavárna v Českém Těšíně. Nachází se v Jablunkovské ulici v areálu obchůdků a dámského fitka a slouží pravděpodobně jako doplněk tohoto komplexu.

Na první pohled si v kavárně všimneme šedých křesílek a interiéru laděného dorůžova spíše pro dámy. Asi to je kvůli tomu fitku. Avšak paradoxně při naší návštěvě tu jsou samí muži…

Foto: www.caffelo.cz

Foto: www.caffelo.cz

Lucie je krátce po příchodu do kavárny rozmrzelá – důvodem je velká televize umístěná na stěně. „Podle mého názoru televize nemá v kavárně co dělat. S televizí to máte pak napůl bar, napůl kavárnu. Jakoby se majitelé báli, že sortiment kavárny nebude pro návštěvníky dostatečně atraktivní, a proto umístí do prostoru i televizi. V těch nejlepších kavárnách televizi nenajdete. Kavárna je místem odpočinku, místem pro relaxaci a kreativní tvorbu, ne pro sledování videoklipů,“ říká Lucie.

Foto: www.caffelo.cz

Foto: www.caffelo.cz

Obsluha je milá, všechna naše přání včetně snídaně jsou vyslyšena a splněna. K snídani si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Co se týče kávovaru a baru, tak jsme narazili opět na prostor, kde za bar není příliš vidět, takže k určité sekci hodnocení, jako utřená tryska nebo vyčištění páky, se bohužel nemůžeme vyjádřit.

„Co jsem však s jistotou zaregistrovala, bylo upěchování kávy v páce – bohužel nemají kvalitní tamper (pěchovadlo) a místo něj používají pěchovadlo na kávomlýnku. Pěchování tak je nedostatečné a takto opravdu tlaku upěchování 20kg obsluha nedocílí. Výsledkem pak často bývá příliš rychle připravené espresso nebo espresso s větším vodovějším objemem,“ píše si do hodnotícího bloku Lucie.

Barmanka bohužel neodpustí vodu, což Lucii jako vždy docela rozzuří. „Neodpuštění vody už je naprostým negativním standardem ve většině kaváren. Doba extrakce byla v pořádku, 30 sekund dodrženo, ale co jsem viděla poté u jiných zákazníků,“ diví se Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Slečna po těchto 30 sekundách znova spustila extrakci a doplnila tak šálek na lungo úplně do plna! To opravdu nechcete pít! Toto není správný postup přípravy epresso lungo.

Espresso nám bylo servírováno do velkého šálku a objem byl trochu větší. Jakoby si obsluha nebyla jistá naší objednávkou. Crema pokulhávala a byla nedostatečná. Co do chuti se tak žádný zázrak nekonal. Chuťově dobře připravená italská směs.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino bylo servírováno bez latte art. Mikropěna pěkně po okraj šálku. Teplota nápoje o něco vyšší. Chuť spíše nevyvážená s příliš výrazným espressem. Mléko a espresso bylo chuťově od sebe příliš odděleno, což se děje v řadě kaváren, chyběla sametová jemnost nápoje.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Kavárna je to příjemná, o tom není sporu, obsluha je milá a domácká, malinko vadí zmíněná velká televize. Ale pokud jde o kvalitu práce s kávou, tady mají provozovatelé ještě velké rezervy.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Dobře zvolený koncept – staví se sem holky, ženy i dámy po cvičení, ale i zákazníci, kteří si byli v okolních obchůdcích nakoupit. Slušný výběr snídaní, ostatně v době naší návštěvy si tady dopřávalo první denní jídlo hned několik hostů.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffepředposledně jsme hodnotili třebovickou kavárnu Oki cofee a předminulý týden jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Minulý týden jsme hodnotili opavskou kočičí kavárnu 9 životů.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.