AlterNativa Café – další důvod pro fajnšmekry, aby zvedli zadek a jeli do Poruby

26.8.2016 04:08 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. AlterNativa Café získala v pětibodové stupnici plný počet pěti bodů!

AlterNativa Café – další důvod pro fajnšmekry, aby zvedli zadek a jeli do Poruby

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Podnik AlterNativa Café není v Ostravě-Porubě naproti rektorátu VŠB-TUO otevřen dlouho. „Vím o nich, že jde o kavárnu, která razí směr výběrové kávy a domácích produktů,“ říká mi ještě před návštěvou Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Interiér působí svěže a příjemně, určujícím prvkem je dřevo, a i když je uvnitř řada druhů nábytku od proutěných křesílek až po pohodlné plyšové lenošky, působí to velmi příjemně a kompaktně. Designerským úletem jsou snad jen nápojové lístky strčené ve škvíře březových špalků…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Daří se nám posadit se tak, že Lucie vidí baristovi přímo pod ruce a kávovar má jako na dlani. Lucie napjatě sleduje, jak se nám připravují naše nápoje a výraz její tváře se mění z napjatého očekávání přes ulehčení až po naprostou blaženost.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

„Přípravě kávy nelze nic vyčíst. Opravdu! Espresso i cappuccino jsou připraveny s naprostou precizností, ale ladností zároveň. Je to takový tanec s kávou. Páka na kávu se důkladně pročišťuje hadříkem tak, aby nám v páce nezůstaly žádné stopy kávových olejů. Odpuštění vody a profouknutí trysky je samozřejmostí, pěkně vše krok po kroku. Příprava má ten správný systém. Extrakce je též v pořádku a všemu dává korunu vážení kávy – poměr, kolik dáte namleté kávy do páky a kolik váží výsledný nápoj espressa,“ píše si nadšená Lucie do hodnotícího bloku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso chutná výtečně. Kostarika, která je dnes na mlýnku, má opravdu hodně vysokou aciditu, což Lucii vyhovuje. Jelikož se jedná o výběrovou kávu, která je napražená světleji, často se stává, že espresso z těchto káv má výrazně slabou cremu, která se velmi rychle rozplývá. I tady to byl tento případ.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino jsme dostali s ukázkovým latte art a krásně krémovou mikropěnou. Zatímco se nám v řadě kaváren stalo, že cappuccino bylo příliš horké a nedalo se hned pít, tady je tomu naopak, maličko teplejší nápoj by nevadil. Chuť je příjemně nasládlá po mléku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

S obsluhou jsme naprosto spokojeni – popovídali jsme si o kávách a bylo znát, že mladý muž své profesi rozumí.

Závěr – Tady kávě rozumí. Další důvod pro kávové fajnšmekry z centra Ostravy, aby zvedli zadky, sedli na tramvaj a dorazili do Poruby.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Do AlterNativy můžete zajít na schůzku, na rande nebo dokonce s dětmi, které tu mají malý koutek na hraní. V nabídce mají raw dorty, ale i klasická lákadla pro mlsné nátury.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.