Kavárna Dvorek: Když je vše perfektní, jen kafe pouze průměrné

30.9.2016 03:00 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Dvorek ve Frýdku-Místku získala v pětibodové stupnici pouze průměrných dva a půl bodu.

Kavárna Dvorek: Když je vše perfektní, jen kafe pouze průměrné

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou), více o ní najdete na www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Kavárna Dvorek patří mezi ty podniky, které si zamilujete na první pohled. Jenže když jste se rozhodli testovat a hodnotit úroveň přípravy kávy, musíte své lásce říct i hodně nepříjemné věci.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

To místo na Farním náměstí ve Frýdku-Místku je kouzelné, dvorek je plný hostů, a bodejť by nebyl, sedí se tu na podzimním sluníčku příjemně. I uvnitř to vypadá hezky, kmitají tady tři mladé slečny, přestože toho mají opravdu hodně, stíhají se usmívat, být příjemné, nabízet domácí dortíky ke kávě…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Jakkoli nás s Lucií prosluněný dvorek láká, sedáme si dovnitř naproti baru, abychom viděli, jak si jedna ze tří slečen, která jediná neběhá po kavárně a venku, ale chystá nápoje, vede s přípravou kávy.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Buchwaldková (Nadymáčková).

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

„Na vytíženost baru vypadá kávovar ještě v celkem slušné čistotě. Je mi však opravdu líto, že kávě se zde nedostává tolik pozornosti a její příprava tu velmi trpí. Jako by se tu příprava kávy pořádně zjednodušovala,“ píše si do hodnotícího bloku Lucie.

Základní principy přípravy, jako je čistota páky, čistota parní trysky a odpouštění vody, se tu příliš nedodržují. „Výmluvou ani nemůže být, že kvůli plné kavárně by nestíhali přípravu. Vše se dá krásně zvládnout a nápoj by byl mnohem chutnější,“ říká Lucie.

Espresso zapadlo do chuťového průměru vysoké hořkosti se silným tělem. A Cappuccino? „Myslela jsem si, že příprava cappuccina pomocí lžíce na mléčnou pěnu už vymizela. Na Dvorku mě ujistili, že stále přetrvává,“ říká Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Pevná struktura mléčné pěny se v šálku vršila jako čepice. Cappuccino postrádalo nasládlou chuť mléka a více jsme vnímali oddělené horké mléko a intenzivní espresso.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Plný dvorek lidí dává tušit, že tady dělají poctivou gastronomii. Také obsluha je profesionální. Proč to ale neplatí pro přípravu kávy?

Doporučení Magazínu PATRIOT – Úžasný venkovní dvorek je přístupný podle obsluhy i v zimě, mají tady zřejmě ohřívače, takže rozhodně doporučujeme pro poklábosení s kamarády či kamarádkami, mají tady domácí dorty a také zde vaří.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.