Čerstvý Boby: Tak malý krámek a tak velká touha dělat dobré kafe

23.9.2016 07:39 Byznys 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě získal v pětibodové stupnici plných pět bodů.

Čerstvý Boby: Tak malý krámek a tak velká touha dělat dobré kafe

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Je to jen krámek s pultem a kávovarem, poličkami s kávovými proprietami a malinkým pultíkem pro hosty. Nic víc. Prostor je tak malý, že když jej chcete vyfotit, couváte tak dlouho, až zjistíte, že jste venku na ulici….

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Takže nic pro kavárenské povaleče, kteří se chtějí rozvalit v něčem pohodlném, číst si noviny, klábosit nebo jen tak zírat, jak za sklem na Nádražní prchá čas.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Tady prostě jdete na kafe, které buď vysrknete přímo uvnitř, nebo si jej vezmete sebou a prcháte do ulic. Káva tady voní, kávová zrna jsou i na prodej, káva je obsažena v komiksových příbězích na stěnách, udělátka na kávu jsou všude okolo. Jeden by skoro řek, že makronky a linecké pečivo je tady tak nějak navíc, tak je to tady všechno jen a pouze o kávě…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

„Kromě standardních nápojů založených na espressu je tu možné si vychutnut i pestrou škálu příprav filtrované kávy. Dokonce dají hostům na výběr, kterou kávu na filtru chtějí. Druhy kávy tady střídají skoro každý měsíc a ochutnat tak tady lze kávu z řady zahraničních pražíren,“ píše si Lucie hned na počátku do hodnotícího bloku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Zatímco v naprosté většině kaváren, které s Lucií hodnotíme, je kumšt se posadit tak, abychom dobře viděli pod ruce baristovi, tady si prostě stoupneme k pultu a civíme…

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Lucie je s přípravou spokojená. „Tak, jak to má být. Vše čisté, tryska od mléka se pokaždé otírá, páka se čistí do sucha a odpuštění vody je samozřejmostí,“ píše si Lucie.

Pak se stane něco, co vidíme úplně poprvé, a to už jsme otestovali přes třicet kaváren! Baristka připravila espresso, ale protože se jí nezdála doba extrakce, vylila jej a začala, už s upravenou gramáží kávy, připravovat nové. Lucie jen naprázdno polkla…

„Není to nádhera? Takový přístup se jen tak nevidí,“ říká Lucie. Výsledkem bylo podle Lucie „krásně ovocné espresso“, které okamžitě  vypila. „Vyšší acidita mi prostě sedí. Crema na espressu byla o něco slabší, na což jsem si však u výběrových káv, které jsou světle pražené, již zvykla.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino pak svojí kvalitou následovalo. Nevím, zda z nás čumilů baristka nebyla nervózní anebo neměla prostě svůj den, protože i cappuccino připravovala na dvakrát. Poprvé se jí jednoduše nezdál latte art, tak připravila další – a chuť stála za to, stejně jako obrázek na pěně.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Tady vědí o kávě snad vše – avšak jak je zjevné z naší reportáže, dokážou si poradit i ve chvíli, kdy udělají chybu. Zažili jsme už jinde několikrát, že to obsluha prostě neřešila (Málo kávy? vraž tam ještě jednu…), tady by si snad raději nechali vrtat koleno, než by vám prodali kávu, se kterou nejsou úplně spokojeni.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Vypij a běž nebo kup a vezmi si s sebou, tady na nějaké vysedávání není prostor. Kdo má pití kávy spojeno výhradně s příjemným posezením, ten se možná Čerstvým Bobům vyhne. Komu to nevadí na stojáka a jde mu hlavně o chuť, ten už má beztak Čerstvý Boby mezi svými oblíbenými podniky.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

 

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.