KAVÁRNY
08/07/2016 Jaroslav Baďura

Těšínská kavárna San Pietro? Cappuccino Kilimandžáro retro!

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna San Pietro v Českém Těšíně získala v pětibodové stupnici průměrné tři body.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Kavárna San Pietro na poměrně rušné těšínské ulici u nádraží v letních dnech dveře nezavírá. To aby mohli lidé přijít rovnou z ulice, aby mohla obsluha běhat s nápoji na zahrádku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Připomíná to tady opavdové italské bistro, kam přijdete poklábosit s přáteli, zastihnete tady pana majitele (opravdu sedí v rohu), vypijete svoje espresso a zase fičíte jinam…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Za barem zkušenými a zjevně léta naučenými pohyby obsluhuje kávovar zručný barman, po place běhá jeho kolegyně. Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

„Výběrovou acidní kávu s ovocným aroma tu nenajdete, zato hořké zemité espresso tu je doma. Kávovar je opečováván a při každé přípravě kávy řádně očištěn. Odstranění kávového puku z páky a odpuštění vody je zde samozřejmostí. Espresso má extrakci akorát do třiceti sekund. Zručnost obluhy za barem je poznat na první pohled,“ píše si Lucie, zatímco bedlivě pozoruje přípravu kávy.

Chuť espressa nám jen potvrdí styl kavárny. Hořká italská klasika, na kterou je většina obyvatel naší země zvyklá. Crema i objem jsou v pořádku. „V podstatě nemám v základu co vytknout, přesto mě průměrné espresso ničím neoslovilo,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

S cappuccinem však máme zážitek. Je to náš největší úlovek a ukázka toho, jak se již moderní cappuccino nepřipravuje. Toto retro cappuccino mělo kopec pěny až k nebesům. Čímž dostalo přezdívku Kilimandžáro.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Příprava cappuccina s použitím lžíce a nahazováním mléčné pěny na espresso se už nenosí. Teď je trendy latte art a to zde evidentně ještě neví. Mléčná pěna měla bublinky jak z bublifuku.

Mléčná pěna chutná příjemně po plnotučném mléce, ale pozor, teplota cappuccina by vám spálila jazyk a chuť působí na rozdíl od espressa nepříliš výrazně a malinko ploše.

Závěr – Kavárna San Pietro je dvacátou první kavárnou ve dvacátém prvním století, jejíž hodnocení vám předkládáme, co se týče cappuccina, století se zde zastavilo už někdy před dvaceti lety. Ale pokud to tak tady mají štamgasti rádi, pak je to jejich volba…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jak již bylo výše napsáno, nečekejte pohodlné gauče, na kterých se rozvalíte a budete pozorovat cvrkot venku na ulici. San Pietro je spíše účelně zařízené bistro se vším, co k takovému podniku patří.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffe a posledně jsme hodnotili třebovickou kavárnu Oki cofee.

Sdílejte článek