Bolt Café. Kavárna s nejkrásnějším výhledem na světě

16.9.2016 01:30 Společnost 0

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Bolt Café na vrcholku věže Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovic získala v pětibodové stupnici tři a půl bodu.

Bolt Café. Kavárna s nejkrásnějším výhledem na světě

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Obsluha to v kavárně nemá zrovna jednoduché. Protože nahoru vyráží výtah většinou vždy až v okamžiku, kdy se shromáždí větší skupinka turistů, vypadá to v kavárně tak, že chvilku je klídek, protože turisté zrovna sjeli dolů, no a pak tu mají fofry, protože nahoru přijedou všichni najednou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Takže se nabízí prohlídka věže a fotografování. Výhled z věže je nádherný, Ostrava před vámi leží jako na dlani, Beskydy co by kamenem dohodil. Ale my přišli na reportážní test, takže si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Prostor na přípravu kávy je zde opravdu stísněný a podobné je to i s naším výhledem na práci baristy – ve všech podnicích si strategicky sedáme tak, abychom vše dobře viděli, ale i tady jsme si nakonec poradili.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

„Kávovar se jevil čistý, ale ta páka! Při každé objednávce kávy zapomínali páku pěkně vyčistit do sucha. Čistota je opravdu základem a divili byste se, jak vám ovlivní chuť espressa,“ píše si Lucie do hodnotícího bloku.

„Odpouštění vody bylo bez problému a hygiena trysky na páru se taky dodržovala. Dobu extrakce jsem měla problém spatřit na sto procent, ale vypadalo to celkem v normě,“ dodává Lucie a vzápětí nám na stole přistály oba nápoje.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso se pyšnilo dostatečnou cremou a ideálním objemem. „Co mi nesedělo, byla chuť. Výrazně silnější hořkost než bych očekávala u kavárny, která používá výběrovou kávu. Obsluze bych doporučila projít si přípravu kávy krok po kroku a zaměřit se na nastavení mlýnku,“ hodnotí Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás potěšilo latte artem a krémovou pěnou – tady mléko šlehat umí. Teplota cappuccina byla akorát k pití. Celkové chuti však malinko chyběl šmrnc. Bylo dosti mléčné.

Závěr – Mírně nadprůměrná káva a k tomu velmi nadprůměrný zážitek z výhledů do okolí dávají Bolt Café punc místa, které byste měli alespoň jednou za život navštívit.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Bolt Café není tak úplně obyčejná kavárna – abyste si sem mohli zajít třeba na espresso, musíte si koupit vstupenku, počkat na průvodce a vyjet postupně dvěma výtahy až nahoru. V ceně vstupenky je i jistá částka na konzumaci v kavárně, čímž si Bolt Tower celkem chytře láká hosty do Bolt Café…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.