Ostravské CØKAFE: Do kávového nebe vede jen pár schodů

20.5.2016 03:32 Společnost 1

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravský espresso bar CØKAFE získal teprve jako druhý podnik v historii testování plných pět bodů.

Ostravské CØKAFE: Do kávového nebe vede jen pár schodů

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Ostravský espresso bar CØKAFE najdete na Poštovní ulici poblíž centra města. Do nevelkého prostoru se jde po několika schodech.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Kavárnu, ve které se pohodlně zaboříte do měkké sedačky a otevřete si obrovité Timesy v originále, tady nehledejte. Není se totiž do čeho moc zabořit, interiér je strohý, sezení jednoduché, stolky malé, takže by s vámi noviny četli i sousedé u vedlejšího stolku. Tohle není místo, kde byste chtěli sedět půl dne.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Sem se spíše chodí na rychlejší kafe nebo na kávu do ruky – jak to ostatně udělalo i několik zákazníků v době našeho testování. Třeba pravidelný zákazník, který si uvnitř vypil limonádu, ale kávu si utíkal vychutnat do klidu své kanceláře…

Sedáme si k prvnímu stolečku jako obvykle s co nejlepším výhledem na práci baristy. U CØKAFE  si dovolujeme použít výraz barista, jelikož jde skutečně o obsluhu, která kávě rozumí. To není v kavárnách ještě stále pravidlem.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

S názvoslovím nápojů nemáme žádný problém, s baristou si ihned rozumíme a prohodíme i nějaké to slovo. Lucie nedočkavě pokukuje za bar, na espresso je totiž poměrně zvědavá. Standard přípravy kávy tady potvrzují každým krokem.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Kávovar v pořádku, trysku od mléka barista vždy očistí, odpuštění vody a očištění páky je tu samozřejmostí. Barista dokonce vytahuje i váhu, aby si zvážil přesnou dávku kávy vloženou do páky a váží i výsledné espresso. Takto si kávu hlídali prozatím jen U Černého stromu.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso Lucii lehce nepotěšilo slabou cremou, což se však překvapivě na chuti neprojevilo. Espresso jí natolik zachutnalo, že si musela objednat ještě další. „Tu lahodnou chuť jsem musela na jazyku procítit ještě jednou,“ píše si do hodnotícího bloku Lucie.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Cappuccino bylo naprosto ukázkové. Mikropěna s úžasným obrázkem pomocí metody latte art přitahovala oči. Teplota akorát na pití a chuť výtečná. Příjmná sladkost mléka skloubená s espressem.

Závěr – I když byla Lucie lehce nespokojená s cremou na espressu, dáváme CØKAFE pět bodů. Výběrová káva se zde nezapře a profesionální přístup baristy nás nadchnul.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Doporučení Magazínu PATRIOT – Na důvěrný rozhovor s obchodním partnerem nebo romantickou schůzku si zajděte jinam. Sem se chodí na fakt dobré kafe. Jo, a taky tady pravidelně pořádají akce nejen pro znalce kávy.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

 

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

  • Daniel Škubal

    tak to je super, musím zejet 😉

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.