Broadway Coffee: Když se lesk velkoměsta blyští! Na sídlišti

18.2.2017 05:13 Byznys 0

K některým kavárnám v rámci našeho testování a hodnocení přicházíme náhodně. Jdeme zrovna okolo a tak se tam zastavíme.

Broadway Coffee: Když se lesk velkoměsta blyští! Na sídlišti

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na kavárnu Broadway Coffee v Horní ulici v Ostravě – Jihu  jsme narazili právě takto a podnik ohodnotili třemi a půl body z pětibodové stupnice.

Zvenku byste podnik přiřadili spíše k baru, uvnitř vás to ale překvapí. Popelka skytá uprostřed sídliště. Nebo spíše princ, protože interiér evokuje skoro až pánský klub.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Klub z doby swingu a možná i kabaretu. Dominantou jsou točité schody uprostřed kavárny, která má kruhový půdorys. Jako byste se na tom místě vrátili v čase. Dojem navíc umocňovali postarší pánové sedící na retro sedačce u okna a labužnicky pokuřující cigaretu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kavárna má svůj styl. „Na sídlišti bych skutečně podnik takového typu nečekala, hodil by se více do centra města. Sympatická obsluha nás také zaujala, zejména její oblečení s nápisem Jsem tvoje baristka. Jak milé,“ říká Lucie.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Prostředí kavárny nás tedy překvapilo, káva nás překvapila o něco méně. A o kávu nám jde samozřejmě nejvíce. Při přípravě kávy Naše baristka vypadala, že ví co dělá. „Žádnou zásadní chybu či nedostatek jsem nespatřila,“ zahájila hodnocení Lucie.

Postarší kávovar vypadal udržovaně. „Páku jsem viděla několikrát čistit a i odpouštění vody se konalo. Uším neunikl zvuk šlehání mléka a taktéž očištění trysky na páru. Vypadá to docela nadějně. Co jsem však nespatřila, byla doba extrakce kávy,“ hodnotí Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso na stole přistálo v barevném šálku, což Lucii vždycky mile potěší. Crema v pořádku, stejně tak i množství kávy v porcelánu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

„Chuť mě však neoslnila. Taková kavárna by si zasloužila skutečně lepší kávu a hned by se posunula o stupínek výše. Espresso bylo bohužel až nepříjemně svíravě hořké se spálenou dochutí, která evokuje přepraženou kávu nebo opravdu velký podíl robusty.

V cappuccinu se však espresso hodně ztratilo. Káva více vynikala, ale pořád jsme si mohli vychutnat sladkou chuť mléka. Potěšili nás obrázkem rozety a pěna byla skutečně krémová bez viditelných bublin. Bohužel o něco teplejší, než by se na cappuccino slušelo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Interiér, jaký by asi málokdo na sídlišti očekával, příjemně překvapí. Možná druh kávy hostům kavárny vyhovuje, nám se zdála opravdu přespříliš hořká, ale proti gustu…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Komu vadí kuřáci, ten by ještě měl s návštěvou kavárny pár týdnů počkat, než bude kouření v těchto podnicích zakázáno. Jinak nám kavárna přišla jako naprosto ideální místo k obchodní schůzce nebo poklábosení o něčem, co nemusí slyšet další uši…

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici, kavárnu Qalt poblíž Kuřího rynku v Ostravě a kavárnu A Café v Mariánských Horách.

Navštívili jsme po čase i mimoostravskou kavárnu – na cestách krajem jsme se zastavili v Příboře v podniku nazvaném Kafíčko v Podloubí.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.