KAVÁRNY
05/02/2017 Jaroslav Baďura

Kafíčko v Podloubí. I malé město může mít docela dobrou kavárnu

Na náměstí v Příboře mají milou kavárnu, skrytou pod podloubím. Podnik s názvem Kafíčko v Podloubí získal v testu Magazínu PATRIOT tři body z pěti.

Kavárna plní také funkci bistra, nabídka je opravdu široká a svoji dobrotu ke kávě si tady vybere opravdu každý.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na první pohled je to místo, kam si zajdou rádi posedět nad kávou důchodci, ale sedí tu i maminky s dětmi – takový podnik přiláká různorodou klientelu.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

S objednáním kávy nemáme problém. Příjemná obsluha naštěstí ví, jak vypadá správné espresso. Kávovar je udržovaný a čistý. „S očištěním páky si nejsem moc jistá, jelikož jsem přes obsluhu příliš neviděla, ale pohyby rukou mi napověděly, že něco jako čištění by tam mohlo probíhat,“ říká Lucie.

„Bohužel jsem se nedočkala odpuštění vody. Ach jo. Čeká nás káva po předchozím hostovi. Extrakce espressa probíhala přiměřenou dobu. Všimla jsem si ale, že káva tekla silným proudem. Vypadá to, že zde potřebují nastavit mlýnek,“ hodnotí Lucie.

Trysku po šlehání mléka sice obsluha očistila, ale trvalo jí to nějakou chvíli než se k tomu dostala –  správně se tryska čistí ihned, aby se na ní neusazovaly žádné zbytky bílkovin.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso mělo ve finále dostatečnou cremu i objem. Co do chuti, tak pokulhávalo. Opět klasická směs s robustou, která pravděpodobně zákazníka neurazí, ale také výrazně neoslní. Česká klasika hořkého nápoje, do kterého máte tendenci dát si cukr a mléko.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V cappuccinu se pak tato hořkost odrazila a budila lehce rušivý dojem v poměrně slušně našlehané mléčné mikropěně s náznakem latte artu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Na město velikosti Příbora je Kafíčko v Podloubí solidním podnikem s opravdu širokou nabídkou pochutin. Při vyladění práce s kávou se může kvalita ještě vylepšit…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jestli pojedete okolo, stavte se na něco dobrého. Vitrína přetéká zákusky, které už jsou v některých moderních kavárnách zakázaným retrem, ale tady ještě pořád vládnou indiánci, větrníky nebo špičky. Jo, a ke kávě tady dávají domácí perníkové srdíčko!

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici, kavárnu Qalt poblíž Kuřího rynku v Ostravě a kavárnu A Café v Mariánských Horách.

Sdílejte článek