KAVÁRNY
06/01/2017 Jaroslav Baďura

Ostravanka Coffee Shop: Tady je svět ještě v pořádku

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravanka Coffee Shop v Milíčově ulici získala v pětibodové stupnici plný počet bodů.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Ostravanka v Milíčově ulici je pro milovníky dobré kávy přístavem, kam se rádi vracejí. Řekli jsme si tedy s Lucií, že zkontrolujeme, zda je Ostravanka stále, i po letech, co tady nabízí výběrovou kávu, pořád tou stejnou kavárnou…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Zatímco někde kavárníci a vůbec provozovatelé restaurací neustále hledají ten správný interiér, mění barvy, nábytek i zaměstnance, tady máte pocit, že se zastavil čas, ale v tom dobrém…

Tady je vše při starém, pár stolečků, pult s dobrotami a atmosféra, kterou mnohé podniky s větším či menším úspěchem hledají… Napadlo mě, že ačkoli je tady opravdu počet míst omezen, snad ještě nikdy se mi nestalo, že by bylo plno do posledního místa…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Sedáme si s Lucií na vysoké židličky poblíž kávovaru, abychom mohli pokud možno z co nejkratší vzdálenosti sledovat, co dělá baristka u kávovaru, a objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Lucie si připravuje hodnotící blok a zapisuje si první poznámky: „Nezahlédla jsem žádnou zásadní chybu. Kávovar slečny udržovaly čistý a prostor za barem taktéž. I když je pravdou, že pokud máte úplně plnou kavárnu, v určité chvíli se vám prostě nakupí hora nádobí a nestíháte uklízet ani pořádně bar. Zde to ale zvládla obsluha s přehledem.“

Lucie je potěšena, že baristka při přípravě espressa použila váhu. „To ukazuje na zkušenou baristku, čas extrakce zhruba do třiceti sekund taky seděl. Vyčištění páky od kávového puku hadříkem je tady zjevně standardem a o odpuštění vody ani nemluvím. Šlehání mléka na cappuccino mělo krásný praskavý zvuk a očištění trysky od mléka je taktéž automatické,“ chválí Lucie za kroky, které by měly být samozřejmostí, ale jak vyplývá z našeho seriálu, velmi často nejsou…

Espresso nás velmi potěšilo. Crema se držela na povrchu a objem taky seděl. „Co do vůně a chuti jsem si po dlouhé době u hodnocení kavárny pěkně pochutnala, prostě super. Voňavé aroma, zpočátku mírná acidita, kterou vystřídalo příjemně hořké tělo. Na takové espresso si zajdete každý den,“ hodnotí Lucie.

Cappuccino nezaostávalo. Krémová mikropěna s latte artem neměla chybu. Teplota trochu vyšší, ale i tak lahodně mléčné.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Jestli máte ve svém okolí někoho, kdo nadává a žehrá na to, že se všechno mění k horšímu, vezměte ho do Ostravanky na Milíčově ulici – tady je všechno při starém a dobrém…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Perfektní místo na rychlou snídani, přehled tisku, kafe a zase pryč. Dětský koutek by se tu nevešel a na rande či obchodní schůzku to tady taky není ideální. Lidé tady totiž často sedí tak blízko sebe, že by reálně hrozilo, že to, co měl slyšet jen váš partner, uslyší i jiní.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Daniel a podívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami.

 

 

Sdílejte článek