Restaurant Colores: Nápaditý podnik v nenápadné novojičínské uličce
Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Restaurant Colores v Novém Jičíně získal v pětibodové stupnici vynikající čtyři body.
O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).
Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.
Kam na dobré kafe v Novém Jičíně? Dostali jsme hned několik tipů a Restaurant Colores v nenápadné uličce poblíž náměstí figuroval hned v několika doporučeních.
Zajímavě řešený interiér si hraje s barvami a čistými liniemi, podnik působí přívětivě a má styl.
Jsme ráno prvními hosty a dvě servírky, které poprosíme nejdříve o snídani, se nám opravdu pozorně věnují.
Bodová stupnice
- 1 bod – Tohle se nepovedlo
- 2 body – Není to úplný propadák
- 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
- 4 body – Skoro dokonalé, ale…
- 5 bodů – Wow!!!
Po výborných míchaných vajíčkách a „hemenexu“ si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Buchwaldková (Nadymáčková).
Sedíme pokud možno co nejblíže kávovaru a Lucie si do hodnotícího bloku píše první poznatky. Servírky zvládají základní úkony přípravy kávy na jedničku, kávovar je udržovaný, páka před každým použitím pečlivě očištěna, voda odpuštěna a tryska na šlehání mléka září čistotou.
„Ano, tak to má vypadat,“ říká spokojená Lucie a spokojená zůstává i po změření extrakce, která trvá ideálně do třiceti sekund.
Slovníček pojmů
Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.
Espresso mělo správný objem a crema na povrchu seděla jako peřina. „Pokud preferujete hořkou chuť bez známky acidity, určitě by vám káva v Colores chutnala. Já však od kávy očekávám ještě něco více. Hledám kávy, které mě zaujmou, které si zapamatuji. Kávy svěží s jistou mírou acidity, která je u těch nejlepších káv vyhledávaná,“ říká Lucie.
Cappuccino jsme dostali připravené metodou latte art, i když obrázek byl poněkud slabší. Mírné bublinky ve struktuře našlehaného mléka se dají též ještě zlepšit.
Závěr – Čtyři body získává Colores právem, k absolutoriu schází jen málo.
Doporučení Magazínu PATRIOT – Můžete sem zajít tak jako my na snídani a kávu, dobře tady prý vaří, takže se sem chodí i na obědy, mají tady dětský koutek, členitý prostor umožňuje i uspořádání párty.
Kde všude už jsme testovali
Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.
Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.
První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.
Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.
Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramer, testovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.
Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE, nemohli jsme vynechat Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.
Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffe, hodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.
Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životů, zavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.
Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.
Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.
Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.
Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.
Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.