KAVÁRNY
02/12/2016 Jaroslav Baďura

Ostravská kavárna Daniel: Ač ve druhém patře, mnoha kavárnám to natře

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Tentokrát jsme zavítali do proslulé ostravské kavárny Daniel.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou).

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Do kavárny Daniel se chodí za atmosférou a domáckým prostředím. Jakobyste šli na návštěvu k velmi dobrým přátelům – vystoupáte ve starobylém domě v Žerotínově ulici do druhého patra a vejdete do bytu, který není bytem, ale kavárnou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Hnad na kraji minete bar s obsluhou a pak už je ve tři plus jedna na vás, ve kterém z parádních a důsledně starosvětsky zařízených pokojích si vyberete/urvete jedno z mála volných míst u stolů či na gaučích a lenoškách…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A dobří přátelé, jak je jejich zvykem, vám nabídnou domácí štrůdl, čokoládu, limonádu nebo kávu, čaj… I když nábytek, obrázky na stěnách, ubrusy a vlastně všecko tady připomíná začátek minulého století, paradoxně to tady patří mladým – pár studentů v jednom z pokojů, kde je to dovoleno, pokuřuje u kávy, v nekuřáckém obýváku zase dvě studentky studují skripta.

Shodneme se s Lucií, že reportáž napíšeme, ale bude jiná – protože ani z jednoho z pokojů nelze vidět na kávovar (přece nepolezeme přátelům do kuchyně), nemůže Lucie přísně, tak jak je zvyklá, hodnotit způsob přípravy kávy.

Objednáváme si u velmi příjemné a profesionálně vystupující slečny espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espressu zde tvrdošíjně říkají  malé presso – zdá se, že moderní trendy v přípravě kávy do téhle prvorepublikové domácnosti pronikají jen pozvolna. Oba nápoje mají krásný servis hodící se do atmosféry dřívějších časů.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

„Na kávě mohu hodnotit pouze vizuální stránku a chuť. Crema se velmi brzo trhala, což by nebylo až tak negativní, kdyby to vyvážila chuť. To se však nestalo. Espresso mě nenadchlo. Přiznávám, že hořký italský standard mi moc přes jazyk nejde. Espresso jsem nedopila,“ hodnotí Lucie.

Cappuccino nás však mile překvapilo obrázkem. Mikropěna byla pěkně krémová, i když jazyk signalizoval, že o něco teplejší. Bohužel v chuti bylo cítit výrazně hořké espresso, což cappuccinu příliš nepřidalo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Víme, že jo malinko neslušné po návštěvě u přátel veřejně kritizovat hostitele. Jenomže v kavárně Daniel je to opravdu především o atmosféře, kterou nezažijete asi v žádném jiném ostravském podniku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení Magazínu PATRIOT – Tady se můžete vyřádit na gauči jako v seriálu Přátelé, dát si romantické rande a špitat si u malého stolečku nebo si prostě v klidu odpočinout od ruchu tam venku. Byť se smí kouřit jen v jednom pokoji, bohužel to ucítíte v celém bytě….

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello

 

Sdílejte článek