Leoš Kyša
alias František Kotleta
Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Caffé retro ve Frýdku-Místku získalo v pětibodové stupnici krásné čtyři body.
O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou), více o ní najdete na www.coffeecoach.cz.
Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.
Tak v takové kavárně jsme ještě nebyli. Poblíž místeckého náměstí musíte sejít do suterénu, kde na vás čeká nevelký, zato ale velmi výrazný interiér vybavený poměrně odvážnými barvami a dekoracemi, ze stěn na vás koukají američtí herci a aby překvapení nebylo málo, kus prostoru zabírá cvičné golfové odpaliště…
Ale kupodivu se v kavárně necítíme stísněně, byť na ne úplně veřejnou obchodní schůzku bych sem asi nešel, protože prostor je opravdu malý.
Bodová stupnice
Na baru je umístěn krásný kávovar značky Elektra. Lucie přiznává, že má k těmto kávovarům jistý vztah, jelikož s nimi řadu let pracovala. Kocháme se tedy pohledem na zadní stranu Eelektry, ale práce baristy je nám poněkud skryta.
Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Buchwaldková (Nadymáčková).
Trysku po našlehání mléka barista očistil, Lucie si oddechne: „S tak krásným kávovarem by byl hřích neumět zacházet,“ říká Lucie s ulehčením.
Páka od kávového puku je rovněž poctivě očištěna, a k odpuštění vody taky došlo. Základní technicko-hygienické úkony tedy zvládnuty, píše si Lucie do hodnotícího bloku. Dobu extrakce espressa jsme ale bohužel nezaznamenali, a nemohli jsme to napravit ani u dalších káv, protože hosté po nás si objednali něco jiného.
Slovníček pojmů
Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.
Espresso je v pořádku, objem přesný, crema přítomná, i když velmi rychle padala. Ano, to je ta výběrová káva. U espressa převažovalo silné tělo s mírnou aciditou.
Cappuccino nás potěšilo latte artem. Krémová pěna po okraj šálku. Nápoj akorát k pití se sladkostí mléka v chuti. Výborně.
Závěr – Kavárna je to nevelká prostorem, ale srdcem pro kvalitní servis, byť zaučující se barista ještě nevěděl úplně přesně, co všechno má podnik v nabídce. Kombinace černobílých fotografiií hereckých hvězd Hollywoodu, křiklavých barev interiéru a golfového trenažeru je neobvyklá, ale nepůsobí křečovitě. Milé je, že podnik má vlastní hrníčky a velmi netradiční, leč povedené nápojové lístky.
Doporučení Magazínu PATRIOT – Byť na stěnách jsou většinou již dávno mrtvé herecké celebrity, kavárna je to mladistvá a především pro mladé. Máte li ale 40 plus a nebojíte se schodů, zajděte si tam.
Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.
Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.
První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.
Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.
Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramer, testovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.
Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE, nemohli jsme vynechat Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.
Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffe, hodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.
Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životů, zavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.
Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.
Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.
Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.
Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě.
Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.