KAVÁRNY
01/04/2016 Jaroslav Baďura

U Černého stromu: Království kavárenského povaleče budiž pochváleno

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravanka U Černého stromu získala jako úplně první testovaná kavárna v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, všech pět bodů.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování ostravskou baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby (a slibujeme i testování v dalších městech kraje), kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a minulý týden jsme si zašli na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

Kavárna U Černého stromu, kterou najdete v Ostravě na Prokešově náměstí naproti Nové radnice, patřila v době naší návštěvy ještě do rodiny Ostravanek, avšak v minulých dnech změnila jméno a Ostravanku už v jejím názvu nenajdete.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

K sezení si vybíráme to nejlepší místo pro hodnocení, kousek od baru. Bar a práci baristů máme jako na dlani, oku a uším nic neunikne. Po celou dobu vše sledujeme a nakonec nemáme přípravě kávy ani možnost co vytknout.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Během naší návštěvy je kavárna plná a hosté se tu každou chvíli střídají. Tím pádem vidíme přípravu hned několika káv, což je vždy dobré pro hodnocení. Každá káva je připravena s precizností, ale zároveň až ladností zkušeného baristy – když pokládá hrníček na podšálek, máte pocit, jako by se s ním mazlil a jen nerad se se svým výtvorem loučil…

Co chvíli si zváží namletou porci kávy a také váží výsledné espresso. Kontroluje tím nejen objem espressa a čas extrakce, ale také poměr vložené a vydané kávy.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Takový přístup opravdu uvidíte jen velmi zřídka. Čistota kávovaru, trysky na páru, odpuštění vody a očištění páky je naprostou samozřejmostí a patří už k samotnému rituálu přípravy kávy.

Espresso nám na stole bylo servírovánou s krásným tygrováním, a ta chuť. „Voní lehce ovocně, krásně sedí na jazyku a mírně mě šimrá jeho acidita. Sotva ho vypiju, dala bych si další,“ hodnotí Lucie.

Cappuccino se pyšní nádherným obrázkem z metody latte art. Až ho je škoda pít. Chuť a konzistence je nádherně krémová, až nasládlá. Teplota nápoje je trochu nižší, ale zato jej můžete okamžitě pít.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

O znalosti kávy a jejich příprav tu není pochyb. Kromě standardního espressa a cappuccina si můžete dát i jednu z více nabízených variant příprav filtrované kávy. Výběr je tu široký. French Press, Chemex, V60 i Vacuum pot tu můžete vyzkoušet. Ochotná obsluha vám ráda poradí to nejlepší právě pro vás.

Závěr – Do této kavárny je radost přijít. Prostě nemůžeme dát jinou známku než 5 – Wow!!! „Při návštěvě Ostravanky U Černého stromu moje baristické srdce skáče radostí,“ říká nadšená Lucie.

Doporučení Magazínu PATRIOT –  Prostředí má kouzlo. Členitý interiér vybízí k posezení v několika úrovních. Dokážeme si tady představit obchodní schůzku, rande i posezení jen tak, u opravdu dobré kávy. Občas tu pro veřejnost pořádají cupping-profesionální degustaci kávy. Bude zajímavé zjistit, jak a zda se změnil interiér a kvalita kávy po přechodu na nový název kavárny.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Sdílejte článek