Gastronomie
27/08/2021 Petr Sobol

Zakladatel hranolkáren Faency Fries je zpět. V Ostravě otevřel bar s kavárnou Pavilon

Na začátku letošního roku ukončilo svou činnost kulturní centrum Cooltour, které fungovalo necelých deset let. V centru Ostravy už má ale náhradu.

„Novým” Cooltourem se stal venkovní bar s kavárnou s názvem Pavilon, který se na začátku července otevřel hned za hlavní budovou výstaviště. „Lidé k nám chodí opravdu ve velkém. O to víc nás mrzí, že už se blíží konec sezony. Jsme totiž sezonním podnikem,” řekl majitel Pavilonu Jan Haščák.

Osmadvacetiletý Haščák je zakladatelem Faency Fries. V roce 2019 ale svůj podíl prodal a teď se vrací do gastronomie. „O Pavilonu jsem přemýšlel už loni. Chtěl jsem to otevřít v Komenského sadech, ale to nakonec nevyšlo. Letos mě napadla Černá louka, která je podle mě dlouhodobě nenavštěvovaná, což je škoda. Je to zelené místo, tři minuty od náměstí, tak se mu teď snažíme vdechnout život,” vysvětlil Haščák.

Pavilon se skládá ze tří bývalých lodních kontejnerů, které podnik odkoupil od Cooltouru. V jednom z nich je bar, v dalších dvou pak sklady. Během dne sem hosté chodí hlavně na dobrou kávu nebo limonádu, večer pak na piva a drinky. „Každou středu, pokud nám to počasí dovolí, máme taky táborák, což je podle mě pěkná věc pro lidi z města, kteří si u nás mohou opéct špekáček,” usmívá se Jan Haščák.

Nový podnik v centru Ostravy je otevřený každý den od desíti do desíti. Po sezoně zůstane zavřený a bude čekat, až skončí dlouhá zima. Příští rok pak nabídne i letní kino a před dokončením je taky příprava posezení na střeše kontejneru, což by se mělo povést ještě v této sezoně. „V té další bychom mohli nárazově pořádat i nějaké kulturní akce. Třeba koncerty, ale uvidíme, co se nám povede,” řekl Haščák.

Přímou náhradou za nedávno zaniklý Cooltour Pavilon není, ovšem vzájemnému přirovnání se nebrání. „Pokud se nás někdo zeptá, jestli jsme nový Cooltour, tak odpovídám, že víceméně ano. Lidi z Cooltouru znám, měli skvělý projekt, my to ale děláme trochu jinak. Oni se věnovali hlavně kultuře a bar pro mě byl jen doplňkem. Mě zase baví gastronomie a doplňkem je pro mě kultura,” uzavřel Haščák.

Sdílejte článek