Gastronomie
03/01/2023 Petr Sobol

Vařili v zahraničí, u Pohlreicha i v Bernie’s. Teď provozují moderní Bistruck a chystají e-shop

Jsou tomu už čtyři roky, co v Havířově otevřel Bistruck. Jeho zakladatelé tehdy přišli s konceptem moderního bistra, z toho se ale postupem času stala oblíbená restaurace.

Za Bistruckem stojí dvojice kamarádů - Jáchym Pavelek a Martin Botoš. Ten dříve pracoval v penzionu v Rakousku, Jáchym zase sbíral zkušenosti v Itálii nebo Irsku. Pět let byl taky v pražské restauraci Divinis Zdeňka Pohlreicha.

„Byla to skvělá zkušenost, hrozně moc jsem se tam naučil. Pan Pohlreich je sice přísný, ale férový,“ řekl pro patriotmagazin.cz Jáchym Pavelek, který se po návratu z Prahy stal šéfkuchařem ve vyhlášené ostravské restauraci Bernie’s. Právě tam potkal i Martina Botoše, se kterým později otevřel v Havířově Bistruck. „V Bernie’s jsme si sedli, vařili jsme spolu a zjistil jsme, že bychom chtěli otevřít něco svého. Jáchym je z Havířova, kde narazil na prostor, kde teď jsme,“ prozradil Martin Botoš.

V dobách, kdy Bistruck otvírali, v okolí nic podobného nebylo. „Začínali jsme obyčejně, jen s burgery a domácími hranolky. Za čtyři roky jsme se ale docela posunuli,“ usmál se Jáchym. Jak vlastně název jejich podniku vznikl? „Přišli jsme s jednoduchým, ale kvalitním foodtruckovým jídlem v prostředí moderního bistra. Proto Bistruck. Naše klientela si ale z podniku sama vytvořila restauraci. My jsme se jim přizpůsobili a rozšířili jsme nabídku taky o quesadilly nebo trhané maso,“ dodal.

V Bistrucku vaří oba. Zatímco Martin má na starost spíše klasickou nabídku s burgery, Jáchym připravuje polední menu. „Během obědů děláme to, co nás baví. Připravujeme tortily, burrita, ale taky české klasiky i domácí knedlík. Každou středu děláme i vegetariánská jídla, která si lidé oblíbili,“ uvedl Jáchym.

Bistruck má svou klientelu, která se pravidelně vrací. A provozovatelé mají velkou radost, že jim stále chodí i noví návštěvníci. Podnik má v nabídce pět stálých burgerů, ke kterým vždy během víkendu přidává burgery speciální. „Děláme vše z těch nejlepších surovin. Hovězí maso máme od českého řezníka, v nabídce máme přírodní limonády, děláme domácí sirupy, nabízíme i lokální pivo z Albrechtického pivovaru,“ řekl Martin Botoš.

Zatímco v Bernie’s oba společně „jen“ vařili, v Havířově musí řídit celý podnik. „Stále však děláme, co nás baví, a to jediné, co umíme. Akorát už to děláme trochu jinak, řídíme lidi a přemýšlíme ekonomicky,“ uvedl Martin. Pánům v Bistrucku navíc pomáhají i jejich manželky.


Foto: se souhlasem Bistrucku

Provozovatelé Bistrucku vyrážejí také na venkovní akce. Dvakrát se ukázali i na festivalu Beats for Love a v této tradici by měli pokračovat. „Je to zajímavé zpestření. Dříve jsme se tomu spíše vyhýbali, nechtěli jsme někam jet a v Havířově zavřít, ale teď už jsme zaběhnutí, máme více personálu a můžeme si to dovolit,“ vysvětlil Martin.

Martin s Jáchymem si navíc otevřeli i externí kuchyň, v níž připravují vlastní produkty, které pak používají taky v Bistrucku. „Děláme omáčky, které dáváme do burgerů, ale taky hořčice, sirupy na domácí limonády a nově jsme vyrobili taky řadu chilli omáček,“ prozradil Jáchym. Všechny jejich produkty se dají v bistru koupit, letos se navíc přesunou i na nový e-shop, který by měl vzniknout. „To je pro tento rok jedna z našich největších výzev,“ dodal Jáchym Pavelek.

Havířovské bistro, s jehož otevřením a rozjezdem pomohl i startup voucher Moravskoslezského kraje, má otevřeno každý den kromě neděle. Tu si jeho šéfové nechali pro své rodiny.

Sdílejte článek