Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Jsou tomu už čtyři roky, co v Havířově otevřel Bistruck. Jeho zakladatelé tehdy přišli s konceptem moderního bistra, z toho se ale postupem času stala oblíbená restaurace.
Za Bistruckem stojí dvojice kamarádů - Jáchym Pavelek a Martin Botoš. Ten dříve pracoval v penzionu v Rakousku, Jáchym zase sbíral zkušenosti v Itálii nebo Irsku. Pět let byl taky v pražské restauraci Divinis Zdeňka Pohlreicha.
Gastronomie
Ostravské bistro je mezi nejlepšími. Pelmeški získaly prestižní ocenění od Googlu
19/12/2022
„Byla to skvělá zkušenost, hrozně moc jsem se tam naučil. Pan Pohlreich je sice přísný, ale férový,“ řekl pro patriotmagazin.cz Jáchym Pavelek, který se po návratu z Prahy stal šéfkuchařem ve vyhlášené ostravské restauraci Bernie’s. Právě tam potkal i Martina Botoše, se kterým později otevřel v Havířově Bistruck. „V Bernie’s jsme si sedli, vařili jsme spolu a zjistil jsme, že bychom chtěli otevřít něco svého. Jáchym je z Havířova, kde narazil na prostor, kde teď jsme,“ prozradil Martin Botoš.
V dobách, kdy Bistruck otvírali, v okolí nic podobného nebylo. „Začínali jsme obyčejně, jen s burgery a domácími hranolky. Za čtyři roky jsme se ale docela posunuli,“ usmál se Jáchym. Jak vlastně název jejich podniku vznikl? „Přišli jsme s jednoduchým, ale kvalitním foodtruckovým jídlem v prostředí moderního bistra. Proto Bistruck. Naše klientela si ale z podniku sama vytvořila restauraci. My jsme se jim přizpůsobili a rozšířili jsme nabídku taky o quesadilly nebo trhané maso,“ dodal.
V Bistrucku vaří oba. Zatímco Martin má na starost spíše klasickou nabídku s burgery, Jáchym připravuje polední menu. „Během obědů děláme to, co nás baví. Připravujeme tortily, burrita, ale taky české klasiky i domácí knedlík. Každou středu děláme i vegetariánská jídla, která si lidé oblíbili,“ uvedl Jáchym.
Bistruck má svou klientelu, která se pravidelně vrací. A provozovatelé mají velkou radost, že jim stále chodí i noví návštěvníci. Podnik má v nabídce pět stálých burgerů, ke kterým vždy během víkendu přidává burgery speciální. „Děláme vše z těch nejlepších surovin. Hovězí maso máme od českého řezníka, v nabídce máme přírodní limonády, děláme domácí sirupy, nabízíme i lokální pivo z Albrechtického pivovaru,“ řekl Martin Botoš.
Zatímco v Bernie’s oba společně „jen“ vařili, v Havířově musí řídit celý podnik. „Stále však děláme, co nás baví, a to jediné, co umíme. Akorát už to děláme trochu jinak, řídíme lidi a přemýšlíme ekonomicky,“ uvedl Martin. Pánům v Bistrucku navíc pomáhají i jejich manželky.

Foto: se souhlasem Bistrucku
Provozovatelé Bistrucku vyrážejí také na venkovní akce. Dvakrát se ukázali i na festivalu Beats for Love a v této tradici by měli pokračovat. „Je to zajímavé zpestření. Dříve jsme se tomu spíše vyhýbali, nechtěli jsme někam jet a v Havířově zavřít, ale teď už jsme zaběhnutí, máme více personálu a můžeme si to dovolit,“ vysvětlil Martin.
Martin s Jáchymem si navíc otevřeli i externí kuchyň, v níž připravují vlastní produkty, které pak používají taky v Bistrucku. „Děláme omáčky, které dáváme do burgerů, ale taky hořčice, sirupy na domácí limonády a nově jsme vyrobili taky řadu chilli omáček,“ prozradil Jáchym. Všechny jejich produkty se dají v bistru koupit, letos se navíc přesunou i na nový e-shop, který by měl vzniknout. „To je pro tento rok jedna z našich největších výzev,“ dodal Jáchym Pavelek.
Havířovské bistro, s jehož otevřením a rozjezdem pomohl i startup voucher Moravskoslezského kraje, má otevřeno každý den kromě neděle. Tu si jeho šéfové nechali pro své rodiny.