Gastronomie
19/12/2022 Petr Sobol

Ostravské bistro je mezi nejlepšími. Pelmeški získaly prestižní ocenění od Googlu

Společnost Google letos poprvé udělila ocenění nazvané Křišťálový špendlík, který získalo deset nejlepších gastronomických podniků v republice. Dostalo se mezi ně i ostravské bistro Pelmeški.

Ocenění Křišťálový špendlík obdrželo deset podniků z gastronomie, které dostaly od svých zákazníků nejlepší hodnocení na Mapách a ve Vyhledávání Google. Do elitní společnosti restaurací, kaváren či bister se zařadily i ostravské Pelmeški, které letos slaví pět let. „Jsme na to hrdí, moc nás ocenění potěšilo. Je to vizitka, že naši práci děláme dobře,“ říká pro patriotmagazin.cz majitel bistra Martin Štubňa. „Odezva mezi lidmi byla velká. Cenu si k nám chodili i fotit,“ prozrazuje.

Martin Štubňa je vyučeným kuchařem, ovšem až do doby, než otevřel své bistro, nikde nevařil. Jak se tedy dostal k Pelmeškům? Jeho manželka je Ruska, a když se chystala veselka, tak za nimi dorazila i její máma – Martinova tchýně. „Uvařila nám pelmeně. Já jsem je neznal, ale moc mi to chutnalo. Tak jsem je taky vyzkoušel, šli jsme na soutěž, lidem to chutnalo, a tak jsme se rozhodli, že si otevřeme bistro,“ vzpomíná.

V Pelmeškách se připravují jak tradiční ruské pelmeně, které jsou masem plněné a vařené těstové taštičky, tak i ukrajinské varenyky. Ty se mohou podávat na sladko i na slano. „Sladké varenyky připravujeme třeba s tvarohem, dělali jsme taky se švestkami, meruňkami nebo s povidly. Pelmeně jsou nejoblíbenější sibiřské a kuřecí. Máme taky asijské nebo brynzové, pořád zkoušíme něco nového,“ usmívá se Martin.

Čas od času bývá v nabídce třeba i tradiční boršč. „Soustředíme se však na méně jídel. Chceme dělat spíše jednu věc a dělat ji dobře. A ocenění, které jsme získali, je pro nás feedbackem, že to děláme správně,“ těší majitele Pelmešek, které mají na Google v hodnocení 4,9 hvězdiček. „Jsem rád, že se nám daří. Je to stále lepší a lepší. Lidé se k nám rádi vrací, navíc pořád chodí i noví hosté na doporučení. To je to nejlepší, co nás mohlo potkat,“ těší jej.

Martin Štubňa je v bistru, které má otevřeno od pondělí do pátku, každý den, zejména během obědů. „Funguje to u nás tak, že vždy dva vpředu vaříme na baru. Další dva lidé jsou v kuchyni, každý den přitom připravujeme jinou náplň,“ nechává nás nahlédnout pod pokličku Pelmešek.

V Ostravě se bistru daří, a tak je otázkou, zda se ho Martin se svou ženou nerozhodnou rozšířit ještě někam dál. „Máme malé bistro, kde fungujeme jako rodina. Baví nás to, všichni jsou spokojeni a do práce chodíme rádi. Ale nějak vyrůst bychom chtěli. Třeba v Porubě, ale nebál bych se jít i dál,“ uzavírá Martin Štubňa.

Sdílejte článek