Gastronomie
07/12/2022 Petr Sobol

Odjeli za prací do Německa, domů se vrátili jako partneři. Společně provozují populární restauraci

Havířov, který je nejmladším městem v republice, byl založen v roce 1955. O šedesát let později se začal psát nový příběh populární restaurace Nelli.

Restauraci Nelli, která leží na havířovském nábřeží, provozují od roku 2005 Vít Platil společně se svou partnerkou Katkou. „Tehdy jsme se vrátili ze zahraničí a dostali jsme nabídku od známého, který chtěl restauraci předat dál. Tak jsme ji koupili a dali se do práce,“ vzpomíná Vít pro patriotmagazin.cz.

Vraťme se teď ale v čase ještě dál. Konkrétně k dobám, kdy mezi partnery přeskočila jiskra. „Když jsme odjížděli sbírat zkušenosti do zahraniční gastronomie, tak jsme spolu ještě nebyli. Začali jsme spolu randit až v cizině,“ říká Vít. Tehdy jeli do Německa jako kolegové za prací a lepším výdělkem. „A tam jsme se dali dohromady. Pracovně se známe třicet let, pár tvoříme o pět let méně,“ dodává.

Oba jsou vyučení v oboru a společně už toho zažili hodně. V Německu spolu byli deset let, jednu sezonu působili taky ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Rakousku a teď už jsou dlouho doma, kde se kromě restaurace starají taky o dvě děti. „Chtěl bych partnerce poděkovat za to, jak je tolerantní a jak to všechno zvládá. Nejen doma, ale i v restauraci, kterou vedeme společně,“ svěřuje se Vít Platil, jenž na začátku v Nelli, stejně jako jeho partnerka, sám pracoval i v kuchyni. K tomu fungoval i jako manažer, dělal nákupy a sestavoval jídelníček. Jak ale rostl kšeft, tak kuchyň vyklidil a přenechal vaření jiným. „Kuchaři jsou mladší a já už jim jen pomáhám. Nechci jim to kazit,“ usmívá se.


Foto: Kristýna Sládková

Nabídka jídelníčku Nelli je bohatá. Restaurace nabízí polední menu, tradiční česká jídla, burgery, steaky, rizota nebo třeba saláty. „Máme od všeho něco. Snažíme se dělat kvalitní jídla za rozumnou cenu, lidé se u nás dobře nají do 250 korun, což je podle mě na dnešní dobu fajn,“ říká manažer restaurace.

Nelli nabízí také pravidelné tematické akce v podobě steakových, zvěřinových, husích či mexických hodů. „Například z husy jsme měli asi 15 jídel. Na leden pak zase chystáme steaky,“ uvádí Vít Platil, jehož restaurace poskytuje také rozvoz jídel.

Když se s partnerkou k Nelli dostal, tak podnik zrekonstruovali. Do oprav se pak pustili ještě několikrát – tu poslední přitom provedli před covidem. Lidé do jejich restaurace chodí rádi a podnik má plno i ve všední dny. O víkendu sem zase často chodí ve větších skupinách celé rodiny. „Máme i dvě banketky pro 35 až 40 a 45 lidí,“ dodává Platil.

Lákavá je i terasa restaurace, která se nachází na střeše. Plno je na ní především během teplých měsíců, díky zastřešenému stanu a termozářičům však lidem dokáže sloužit, i když je venku chladno. „Podávali jsme tady ještě husí hody. Tím, že je terasa na střeše, se na ni nevztahuje zavírací doba do 22 hodin. Může mít otevřeno déle a nikoho tak nerušíme,“ říká Vít Platil.

Žádné zásadní novinky Nelli v této chvíli nechystá, na vavřínech ale v restauraci rozhodně usnout neplánují. „Musíme udržet standard, který jsme nastavili. Já se o nás ale nebojím. V kuchyni máme šikovné kluky, kterým věřím, a kteří vždy přijdou s něčím zajímavým,“ těší manažera podniku.

Sdílejte článek