Gastronomie
23/09/2023 Petr Sobol

Prvorepubliková kavárna láká lidi z celé Ostravy. Sladké tajemství plánuje další pobočky

se souhlasem Sladkého tajemství

Loni v srpnu se v Ostravě-Přívoze otevřela prvorepubliková kavárna Sladké tajemství. Rychle se stala hitem.

Sladké tajemství je součástí Obchodního centra Koksovna. O otevření kavárny jsme napsali loni v říjnu – a pak nastal obrovský boom. „Potom, co vyšel ten článek, k nám naběhla spousta lidí. Měli jsme neustále plno a bylo to hodně rušné. Ale měli jsme z toho obrovskou radost,“ řekla pro patriotmagazin.cz provozovatelka kavárny Renáta Svěntková. Nejednalo se však jen o chvilkovou záležitost. Sladké tajemství si rychle získalo zákazníky a jede dál na vlně. „Pokračuje to. Lidé se nám vracejí a pořád nás nacházejí i další,“ dodala provozovatelka.

Podnik vsadil na nádherný interiér s klidnými barvami, obrazy, vkusnými dekoracemi a zelení. Vypadá to tady jako v dobách první republiky. Lidé si kavárnu rychle oblíbili. „Máme plno, přes týden i o víkendech," potvrdila paní Svěntková.

Nabídka Sladkého tajemství je velmi bohatá, kavárna má poctivou kávu, domácí zákusky nebo dezerty. „Všechno si pečeme sami, všechno je domácí výroba,“ ukázala Renáta Svěntková na vitrínu plnou dobrot. Své místo v ní mají klasické domácí zákusky v čele s indiánky nebo větrníky, ale také moderně vypadající a výborně chutnající dezerty francouzského stylu. Děti zase s nadšením sledují zmrzlinový stroj, ve kterém se za studena míchá domácí zmrzlina. „Děti to láká. Naše zmrzlina je díky stroji jemná a vláčná, připravuje se čerstvá,“ doplnila provozovatelka.

Ve Sladkém tajemství během týdne i o víkendech chystají také snídaně. „Lidé si na ně zvykli. Chodí na ně taky obchodníci, kteří u nich proberou své schůzky. Dokonce máme i jeden manželský pár, který si tady k víkendové snídani dává vždy sklenku šampaňského. Je to moc hezké,“ usmála se paní Renáta, která přiznala, že první rok ve vlastní kavárně pro ni byl hodně hektický: „Nevěděla jsem, co od toho čekat. Všechno bylo nové, ale myslím, že jsme to s celým týmem zvládli na jedničku.“

Dálniční catering

Během léta byla poprvé v ostrém provozu taky velká terasa, která ke kavárně náleží. A teď už se Sladké tajemství dívá zase dopředu. „Máme za sebou dva swingové večery, které se mi moc líbily. Ráda bych v tom pokračovala. Taky jsme nakoupili temperovací stroj na čokoládu a budeme vyrábět čokoládové pralinky. No a taky se pomalu blíží Vánoce, takže budeme péct i cukroví,“ prozradila Renáta Svěntková, která má za sebou i další novou zkušenost – tentokrát cateringovou. „Dvakrát si nás pozvali na otevření nových úseků dálnic. Takže se dá říct, že jsme takový dálniční catering,“ prohodila pobaveně.

Do kavárny v Přívoze se naučili jezdit lidé z celé Ostravy. A Sladké tajemství se už brzy nejspíš rozroste. „Je to tak. Máme rozjednané další kavárny v Ostravě, které bychom chtěli rozjet snad začátkem příštího roku. Opět by to mělo být ve stejném stylu, ale více zatím neprozradím. Je to naše sladké tajemství,“ uzavřela provozovatelka.

Foto: se souhlasem Sladkého tajemství
Sdílejte článek