Markétin quiche s kopřivami nadchl i porotce Maršálka. Zkuste si ho také, tady je recept
Soutěž Peče celá země má za sebou už pátý díl. I tentokrát soutěžící dostali pořádně zabrat.
Ve hře o celkové vítězství i nadále zůstává Markéta Tomášková z Ostravy, jejíž cestu pořadem Magazín PATRIOT bedlivě sleduje. V páté epizodě pořadu, který běží na prvním programu České televize, podala opět velmi dobrý výkon.
Začínalo se tradičním francouzským koláčem – quichem – a ten od Markéty se opravdu povedl a od porotců se dočkal veliké pochvaly. „Hodnocení porotců mi udělalo velikou radost, protože člověk nikdy neví, jak u nich uspěje se svým pojetím soutěžních úkolů,“ uvedla soutěžící ze Staré Bělé, která do svého quiche přidala kopřivy.
Technická výzva byla i tentokrát nesmírně náročná a soutěžící během ní museli udělat třináct labutí z odpalovaného těsta. „Vzhledem k tomu, že jsem labutě nikdy nepekla, tak jsem mohla jen doufat, že je stihnu v limitu. Ale obecně mám technické výzvy docela ráda, protože všichni máme stejné podmínky. Často se taky stalo, že jsme zadaný úkol nezkoušeli ani doma a poprvé se tak s konkrétním cukrářským výrobkem potkali až v soutěži. Byla to prostě výzva,“ usmála se.
Labutě Markéta Tomášková zvládla dobře, porotcům v něm chyběl jen tekutý karamel. „Jak přesně má být tekutý nebo tuhý karamel do náplně, to jsem neměla představu. Je nevyzpytatelný a pořád se s ním učím pracovat. Jinak jsem ale byla s labutím jezerem docela spokojená, na první pokus to myslím šlo,“ řekla spokojeně.
Jako poslední se připravovalo sušenkové dioráma. Ostatní své výtvory zdobili, Markéta šla ale jinou cestou a udělala správně. „Nemám ráda umělé barvy, používám je jen výjimečně, na sušenky pro děti nikdy a tohle bylo dětské téma. Říkala jsem si, že monochromatické dioráma bude vypadat lépe, než kdybych se ho snažila nějak dobarvovat,“ vysvětlila a pokračovala: „Popravdě bych to ani nestihla, měla jsem hodně dílků a byla jsem ráda, že jsem je stihla nalepit.“
Během přípravy ji napadla píseň Jiřího Suchého Krajina posedlá tmou, a tak své dioráma také nazvala. „Ten čas, kdy na krajinu padá soumrak a barvy začínají splývat, to přesně vystihovalo,“ vysvětlila.
Soutěžící z Ostravy doma sušenky čas od času peče, velkou zásobu receptů má taky její máma. „Do soutěže to ovšem musely být sušenky specifické, které se nebudou drolit, rozpadat a půjdou stavět - tedy méně másla a méně žloutků, takže jsem vybírala opravdu podle pevnosti. Ideální by byly perníčky, ale ty už jsme jednou dělali, tak nebylo dobré se opakovat,“ pokračovala Markéta.
Pátá epizoda Markétě Tomáškové vyšla na jedničku, opět se dostala mezi nejlepší a hravě postoupila dál. „Soutěž je náročná už od začátku, stálo mě hodně energie se připravit, vyzkoušet úkoly, mnohdy několikrát, sepsat recepty. Náročné je i samotné natáčení, ale je to krásná a neobvyklá zkušenost, která mi do života přinesla mnoho nových přátel,“ uzavřela další úspěšnou epizodu.
Recept na quiche od Markéty
Těsto
250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 120 g čerstvého studeného másla, 1 žloutek, 2 lžíce ledové vody
Mouku a sůl prosejeme do mísy, přidáme studené máslo a uděláme drobenku, raději v robotu metlou. Poté přidáme žloutek rozmíchaný se studenou vodou. Rychle zpracujeme těsto a dáme ho chladit. Potom ho vyválíme a rozprostřeme do koláčové formy.
Náplň
400 g plátků anglické slaniny, 400 g žluté cibule, 375 ml čerstvého mléka, 150 g vajec (cca 3 kusy), špetka muškátového oříšku, 1/2 lžičky soli, 200 g sýru čedar (na strouhání), 2 hrsti mladých kopřiv
Slaninu opečeme na pánvi, vyndáme a na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibuli. V mléce rozšleháme vejce, muškátový oříšek a sůl a přidáme nastrouhaný sýr. Dvě hrsti mladých kopřiv spaříme horkou vodou a nasekáme nadrobno.
Květy ze zeleniny
2 červené cibule, 2 červené papriky, 10 červených cherry rajčátek, 10 žlutých cherry rajčátek, 1 svazek plocholisté petržele, 1 svazek čerstvé bazalky, 1 svazek čerstvé pažitky
Zeleninu nakrájíme, cibuli na plátky, papriku na kolečka, rajčátka na poloviny, a vyskládáme z nich asi v polovině pečení quiche obrazec na povrch koláče, květinové motivy. Pažitka je na stonky, petržel a bazalka jako lístky (tyto přidáme až po upečení).
Dekorace
zbytek křehkého těsta (odkrojená část)
Plátky slaniny rozprostřeme na těsto, posypeme je cibulí a přelijeme mlékem s vejci. Kolem kraje koláče vyskládáme lístky vykrojené ze zbytku křehkého těsta. Pečeme cca 50 minut na 190 °C. Asi v polovině pečení přidáme na povrch koláče zeleninové květy.