Nejnovější zprávy: Poruba vyhrála ve Zlíně i Jihlavě, ve středu přivítá druhý Vsetín Range Rover. Long live the king!

Gastronomie

Markéta v Peče celá země vykouzlila šmoulí vesnici. Stala se pekařkou týdne

Na konci každé epizody pořadu Peče celá země porotci vyhlásí pekařku týdne. Tentokrát ukázali na Markétu Tomáškovou z Ostravy, která předvedla parádní výkon.

Foto: se souhlasem České televize

Soutěžící ze Staré Bělé, jejíž cestu soutěží Magazín PATRIOT sleduje, vyšly už první dvě epizody. V té třetí však excelovala a po zásluze se stala pekařkou týdne. „Velmi příjemně mě to překvapilo, měla jsem velkou radost,“ svěřila se.

Třetí díl pořadu, který běží na prvním programu České televize, odstartoval palačinkovým dortem. Markéta vsadila na pomeranče. „Nad tímto úkolem jsem dlouho váhala, nemám totiž ráda studené palačinky. Říkala jsem si, že by mohly být flambované. Dělala jsem domácí pomerančový likér, který krásně voní, tak jsem zkoušela, s čím by tyto flambované palačinky šly kombinovat a vánoční chutě pomerančů, koření, jablek a ořechů se ukázaly být jasnou volbou,“ prozradila.

Porotci její palačinkový dort pochválil. Josef Maršálek dokonce řekl, že kdyby na něm bylo ještě více sněhu, tak ho hned kupuje.

Ostatně, palačinky mají u Markéty Tomáškové opravdu rádi a často je připravují také jejich děti. „Nedělají je každý víkend, ale je to docela často. Nejradši je mají s domácí marmeládou nebo čokoládou. Ty s pomeranči jim ale moc nechutnají, po flambování totiž zůstává typická chuť, která vyhovuje spíš dospělým,“ dodala soutěžící z Ostravy.

Následovala náročná technická výzva – tentokrát střecha, kterou Markéta nikdy nedělala. Větší problém dělalo ale všem soutěžícím horko ve stanu. „Máslový krém špatně tuhnul a v shokeru nebylo dost místa pro všechny střechy. V mrazáku zase nebylo chlazení dostatečně účinné,“ přiznala Markéta Tomášková, která se svým výtvorem moc spokojená nebyla. Porotci byli ale jiného názoru a její střehu vyhlásili jako druhou nejlepší. Podle Josefa Maršálka to byla krásná práce.

Vrcholem třetí epizody se stalo pečení perníků. Markéta pojala úkol opravdu originálně a připravila úžasnou šmoulí vesnici. „Na perníky jsem se těšila, maminka je roky pekla podle starého rodinného receptu po pratetě a dodnes je ještě pro svá vnoučata peče. A já jsem se je naučila od ní, i když je teď moc často nedělám,“ svěřila se.

Sázka na šmouly se jí vyplatila. „Jako malá jsem samozřejmě šmouly měla ráda a moje děti je také sledují. V zadání byla perníková stavba, což samo o sobě evokuje pohádky, tak proč ne tu o šmoulech,“ usmála se a dodala: „Navíc jsou to houby, takže k sobě nebylo třeba lepit stěny, stačilo přidat střechu.“

Její šmoulí vesnice však vyžadovala domácí výrobu forem, na kterých pekla. A s tím jí pomohli rodiče. Vykrajovačky z plechu si nakreslila její máma a táta je pak z plechu vyrobil. Výsledek stál opravdu za to.

„Byla jsem ráda, že se mi podařilo splnit zadání, časový limit byl neúprosný. Nebyla jsem spokojená se zdobením, chyběl čas na pečlivější práci. Myslela jsem, že pekařem týdne bude Zdeněk se svým krásným kolotočem, nebo Veronika s nádherným skleníkem. Nakonec ale porotci ukázali na mě a udělali mi velikou radost. Je to zároveň krásné poděkování mamince za to, co pro nás roky tvoří – nejen z perníku,“ dodala Markéta s úsměvem na tváří.