Nejnovější zprávy: O letní tábory je zájem. Ale podražily, za jedno dítě nejméně 4000 korun Příběhy staré Ostravy. Bestiální vražda? Devět let vězení a jednou měsíčně půst

Gastronomie

​Legenda veganů, restaurace Forky’s, otevřela v Ostravě

Koncept opravdové veganské restaurace vznikl před lety v Brně a má pobočky v Praze, v Bratislavě a v dalších městech. Od prosince 2021 je nová restaurace také v Ostravě na Smetanově náměstí v budově Kampusu Palace.

Foto: Vladimír Pryček

Vede ji jako franšízu Lucie Enenkl z Ostravy. “Co se týče gastronomie, tak jsem nějakou dobu v tomto oboru pracovala,” říká Lucie Enenkl.

Jak dlouho jste uvažovala o tom, zda jít nebo nejít do otevření pobočky Forky’s v Ostravě?
Restaurace Forky’s je moje srdcová záležitost. Když v některém městě, které jsem navštívila, bylo Forky’s, tak jsem šla na jistotu. Sama nemám ráda, když přijde vegan do obvyklé restaurace a vymýšlí složitě, co a jak by mu udělali jinak. Do Forky’s jsem šla vždy s jistotou, že můžu věřit tomu, co si objednám a bude to stoprocentně rostlinné.

Jak vypadalo vyjednávání s Forky’s? Přišla jste k nim, zaklepala na dveře a oznámila, že jste z Ostravy a chtěla byste franšízu?
Dá se říci, že skoro tak to bylo. Majitelé mají spoustu forem franšízy, takže záleží na daném investorovi, kolik do toho chce investovat financí a jak si podmínky nastaví.

Dá se taková franšíza udělat i úplně bez peněz?
Úplně bez peněz to nejde. Jde vytvořit kamenná pobočka, zároveň je také možnost street food boxů. V Brně jsou právě dvě takové pobočky v podobě food trucků, což je taková nejmenší možnost franšízové pobočky.

Jak dlouho trval celý proces přesvědčování, aby se pro vás a Ostravu rozhodli?
Nebylo to tolik o přesvědčování, ale velkou roli hrají i vzájemné sympatie. Samozřejmě jsme měli schůzky, kdy jsme si ujasňovali, zda se naše myšlenky a možnosti propojí. V našem případě to bylo docela snadné. Celkově jsme si sedli a když se podívám na vše, co franšíza obnáší, tak to šlo opravdu poměrně rychle.

Zkuste mi říct, jak to funguje ohledně jídla a celkové kultury a interiéru Forky’s. Dostala jste nějaké konkrétní zadání?
Zadání není úplně stoprocentní. Je to tak, že si kupujeme značku a musíme mít jednotný podpis. Máme daný určitý základ, ale je tam možnost nějakého přínosu vlastního nápadu, což je pak po domluvě a musí to sedět do konceptu. U mě nebyl moc problém. Forky’s moc dobře znám a sedí mi i celkový vzhled jejich restaurací, takže tam nebylo moc věcí, které bych chtěla měnit.

Jak moc je podobná nabídka v restauraci například v Brně a v Ostravě?
Nabídka v pobočkách stejná není, je to hodně dáno lokalitou. Každý majitel si musí sám vypozorovat, která jídla jdou na odbyt a která ne. My jsme v prosinci začali se základním balíčkem. Od té doby jsme už pár jídel přidali, ale dá se říct, že nabídku máme poměrně obsáhlou. V Ostravě přece jenom tolik možností čistě rostlinné veganské stravy není, takže jsem si říkala když už, tak už. Kdybych se na to ale podívala z pohledu zákazníka, tak bych do nového Forky’s šla s tím, že tam najdu minimálně většinu toho co v ostatních pobočkách. Kvalita musí být stejná, jelikož se jedná o franšízu.

Co se týče výchozích surovin, tak ty musíte mít stejné jako v ostatních pobočkách?
Ano, přesně tak.

V Brně jsou každý den dvě nová polední menu. Máte to do budoucna také v plánu?
Do budoucna bych to určitě chtěla. Tím že se nám celý systém teprve zabíhá, to není možné hned. Zatím budeme rádi, když si lidé zvyknou na naši pravidelnou denní nabídku. Denní menu je samozřejmě fajn, protože to celou nabídku ozvláštní. Je na to potřeba určitá příprava, ať už v rámci uskladnění surovin či přípravy a systému pro zaměstnance.

Zaujalo mě, že otevíráte v době, která pro gastronomii není moc příznivá. Navíc sídlíte asi třicet metrů od vegetariánské restaurace Black Kale. Asi nebudu jediný, kdo si myslí, že je to docela odvážný krok…
Říká mi to každý, kdo se to dozví. Když začala pandemie, tak synovi bylo pět let a jednou jsem tak stála v kuchyni a zanadávala jsem si, že jsem od rána do večera za plotnou.Tím, že nebyly možnosti nikam jít a nesmělo se ani na dětské hřiště, tak to bylo opravdu jen o kuchyni. Dlouho jsem nad tím tedy přemýšlela, protože v Ostravě veganské možnosti jednoduše nebyly.

Takže jste se rozhodla něco udělat?
Manžel jednou takhle napsal email do Forky’s, zda by nechtěli otevřít v Ostravě a padlo to na úrodnou půdu. Zaujalo je to, líbilo se jim místo a moc krásně si s tím prostorem pohráli. Zároveň, jak už jsem několikrát říkala, v Ostravě těch možností veganské stravy moc není a už vůbec ne o víkendu, takže jsem chtěla dát Ostravě možnost si rozšířit povědomí o veganství. Není to jen o zelenině a klíčcích, ale člověk si rostlinnou stravou může moc dobře nacpat pupek.

Jak se vám v této době podařilo sehnat zaměstnance?
Tím, že se jednalo o delší proces a začali jsme to řešit asi před rokem, tak jsem měla lidi, kteří si na tu práci vyloženě počkali. Chtěli být v kolektivu Forky’s a v okolí lidí, kteří smýšlejí stejně. Spousta z nich šla opravdu za značkou. Mnoho z nich ostatní pobočky navštívilo a měli Forky’s rádi.

Co to znamená Forky’s kolektiv? Je mi jasné, že jídlo je čistě rostlinné, ale je to i nějaká firemní kultura?
Máme etický kodex vůči planetě a zvířatům. Prioritou pro nás je, že se člověk může najíst, aniž by se někomu muselo ubližovat. To je i důvod, proč jsme si tak sedli s majiteli. Vidíme to stejně. V této době mi poměrně dost vadí, jak se k tomu lidé staví a vidí veganství čistě jako byznys. Už se to ale začíná trošku měnit, možná k tomu přispěl i covid a lidé začali o něco více přemýšlet nad tím, co konzumují a jak se stravují.

Fotogalerie

Zavřít reklamu