Gastronomie
15/04/2024 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Poprvé jsem vařil v pěti letech v zahradní kuchyni, říká Jakub z Tsuri

Foto: se souhlasem Jakuba Laška

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Jakub Lašek z Tsuri sushi & fusion.

Ostravská gastronomie se má čím chlubit. Mezi vyhlášené podniky patří i asijská restaurace Tsuri sushi & fusion, která sídlí v Porubě. Restauraci založil před více než šesti lety Jakub Lašek.

První jídlo, které jsem uvařil?

Počítá-li se polévka z hlíny, kamení, pampelišek a květů sedmikrásek zhruba v 5-ti letech v mé improvizované zahradní kuchyni, tak toto. A první jídlo, které někdo jedl, bylo kuřecí špikované česnekem, dušené na bílém víně s mandlemi a k tomu rýže. Bylo to nepoživatelné, ale strávníci byli milosrdní.

Co jsem jako dítě nesnášel?

Sladké obědy a to mi ostatně zůstalo dodnes.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?

Tátovy špekáčky na černém pivu.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?

Moje první pracovní zkušenost byla v restauraci hotelu Atom na přílohách, takže knedlíky všeho druhu.

Povedlo se?

Povedlo.

Mým kuchařským vzorem je:

Je jich rozhodně více, ale vypíchl bych tři jména, a to Masa Takayama, Massimo Bottura a Jiro Ono.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Jiří Štift, Hugo Hromas, Pavel Drdel a Jirka Babica.

Kdybych otvíral novou restauraci, jmenovala by se:

Stuff.

Vařil bych v ní:

Vše, co mám rád.

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

Těžko vybrat jen jednu věc, ale v poslední době třeba toto: Po čtyřhodinovém pomalém pečení/konfitování jsem maso zapekl na křupavou kůrčičku trochu víc, tzv. na uhel, nedalo se to jíst.

V kuchyni jsem mistr na…

Rady, kvalitní humor a snahu dělat dobré sushi.

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví…

Nemám nic, co by mě v kuchyni k smrti nebavilo.

Nejhorší hláška hosta je…

Na Ostravu dobrýýýý!

Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?

Asijská, česká a slovenská.

Co jako Češi v kuchyni neumíme?

Neulehčovat si dané a osvědčené postupy.

Je práce šéfkuchaře na celý život?

Dle mého názoru není. Znám spoustu bývalých šéfkuchařů, kteří se teď se stejnou radostí věnují jinému kreativnímu řemeslu.

Co host či obecně člověk, který dosud nevařil, nikdy nepochopí?

Jakým způsobem musí profesionální kuchař přemýšlet… rozvržení času na přípravu, výdej atd.

Moje kuchyně po celodenním vaření vypadá jako…

Nebeský pokojíček! Má drahá polovička tvrdí, že po mně zůstávají drobky, takže nebeský pokojíček s drobky pro osiřelé ptactvo.

Netroufl bych si uvařit:

Rád bych si vyzkoušel uvařit vše, nezaručil bych však kvalitní výsledek.

Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace?

Nemám vyhraněný chuťový pohárek, dám si cokoli. Rád zkouším nové chutě!

Nejlepší jídlo, jaké jsem dosud jedl, bylo…

Pečený úhoř unagi na tokijském Tsukiji Marketu a rozhodně dobrý bramborový salát s řízkem kdekoli na světě.

Když nepočítám naši restauraci, tak nejvíce mi chutná…

Mám-li si vybrat z okolí, tak restauraci Ardesia v hotelu Bartoš ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Kanec se šípkovou nebo se zelím?

Se zelím.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych…

Stolař, hajný, archeolog anebo barman.

Sladká tečka musí být:

Sorbet, dobrý větrník anebo buchtičky s vanilkovým krémem v Ardesii.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama