Gastronomie
01/06/2022 Petr Broulík

Fontána pekla pizzu jako jedna z prvních v Ostravě. Dnes slaví 30 let!

​Když se řekne pizzerie Fontána, většina obyvatel ostravské čtvrti Hrabůvka okamžitě dobře ví, že tento podnik patří k centru jejich nejlidnatějšího ostravského obvodu Ostrava-Jih.

Vždyť tato restaurace, pizzerie a vinotéka letos slaví už své třicetiny a patří k nejstarším podnikům svého druhu v celé Ostravě.

Majitel Daniel Novobilský vzpomíná, že si se svou ženou pronajal původně podstatně menší krámek v panelovém komplexu služeb na náměstí Ostrava-Jih už v roce 1992 v rámci malé privatizace. Před rokem 1989 tam bývala provozovna Módní tvorby . „Horní část objektu jsme pronajali a dole jsme nejdříve otevřeli cukrárnu,“ vzpomíná majitel na úplné začátky.

Začali cukrárnou. Jako elektrikář a účetní

Tehdy byl Daniel Novobilský mladým elektrikářem vyučeným ve Vítkovicích a jeho žena Radka byla účetní. „Začínali jsme jen tou cukrárnou. Měli jsme známého z Krmelína, který pekl a vyráběl zákusky. Díky němu jsme měli zajištěný přísun dobrých a kvalitních zákusků, které šly v Hrabůvce na odbyt,“ říká Daniel Novobilský.

Vcelku brzy radnice Ostravy-Jih nabídla někdejší prázdný prostor u jeho cukrárny k dostavbě. „Přihlásili jsme se také a nakonec vyhráli. Takže jsme už v roce 1994 dostavěli tyto prostory dnešní pizzerie. A i díky tomu jsme začali péci jako vůbec druzí v celé Ostravě pizzu. První pizzerie byla tehdy v centru města v místech, kde je dnes výtvarné centrum Chagall,“ vzpomíná majitel.

Kromě téměř dvaceti druhů pizzy si lze dnes v pizzerii a restauraci Fontána v Hrabůvce dát třeba několik druhů hamburgerů nebo panenku šéfkuchaře. „A stavíme na poledních menu. Denně uvaříme kolem stovky jídel,“ říká majitel Fontány.

Nápad na jednu z prvních pizzerií v Ostravě přišel na dovolené v Chorvatsku

A jak přišli manželé Radka a Daniel Novobilští z cukrárny Fontána právě na pizzu? „Jednoduše. Ještě v roce 1992 jsme jeli na dovolenou do Chorvatska, kde má můj tchán kamaráda. A jeho sestra tam provozovala oblíbenou pizzerii. Pozvali nás také a dva dny jsme tam jejich skvělou pizzu jedli. Tehdy jsme vlastně získali i původní italské recepty, takže jsme začali dělat pravou italskou pizzu. Samozřejmě z českých ingrediencí, protože tehdy se sem ještě nevozila italská mouka,“ vzpomíná majitel pizzerie Fontána.

Nový „program“ cukrárny zabral. „Z cukrárny se totiž nedá žít celý rok, zmrzlina se totiž v zimě moc neprodává. A tak jsme ještě v tom menším prostoru cukrárny spustili v Ostravě jednu z prvních pecí na pizzu. Dnes už je pizzerií v Ostravě samozřejmě nepočítaně, protože Ostravanům pizza prostě chutná. Doufám, že i ta naše,“ říká s úsměvem majitel.

Cukrárna časem zanikla, dnes tu je ale moravská vinotéka

Cukrárna Fontána asi po dvanácti letech zanikla, avšak pizza z Fontány se stala oblíbeným tahákem restaurace. K ní se navíc přidala v posledních letech i vinotéka.

„To jsem si udělal po padesátce takovou radost. Se ženou máme víno rádi, tak jsme otevřeli vinotéku našich oblíbených jihomoravských vín,“ usmívá se Daniel Novobilský. „Italských nebo španělských vín je v hypermarketech spousta, ale vína z těch kvalitních jihomoravských vinařství je tu stále málo. Navíc v Ostravě je plno znalců vína, kteří se orientují právě jen na tato dobrá vína, na pozdní sběry a výběry z hroznů.“

Daniel Novobilský. Foto: Petr Broulík

Pizzerii, restauraci a vinotéce dali manželé Radka a Daniel Novobilští také před několika lety příjemný „bedničkový“ design. Sám majitel tento interiér využívající jednoduché lehké bedničky jednou viděl v internetové aplikaci, která představuje různé neotřelé nápady.

„Pak jsme zjistili, že v Šenově existuje firma, kde jsme nakoupili asi osmdesát takových bedniček a z nich jsme vybudovali tento podle mě příjemný jednoduchý interiér. Aniž bychom to museli zadávat nějaké odborné firmě,“ usmívá se majitel podniku.

Nová fontána přitahuje hosty i pizzerii

Majitelům Fontány dnes pomáhá v podnikání i „dobrá adresa“. Pizzerie a restaurace Fontána je totiž součástí „nového“ náměstí Ostrava-Jih, které získalo v roce 2019 architektonicky svou kvalitní rekonstrukcí svěží příjemnější podobu. Starou kašnu, tedy původní fontánu, nahradila nová fontána s dvanácti tryskami, které stříkají v různých variantách a celá fontána je i osvětlená.

Fontánou a dalšími výraznými architektonickými zásahy vzniklo před bývalým obchodním domem Železňák nové atraktivní místo k setkávání lidí. „Někteří lidé možná zpočátku brblali, než si zvykli, ale my vidíme opravdu pozitivní přínos této rekonstrukce. Slyšíme od lidí, že se tu teď cítí lépe, že je ten prostor kultivovaný, jsou tu vodotrysky a rozhodně to vypadá lépe. A návštěvnost se zvýšila, ne nějak dramaticky, ale zvýšila,“ říká majitel pizzerie Fontána.

A dodává, že lidé dnes využívají nového ducha náměstí hlavně v období od jara do podzimu, kdy mohou usednout na venkovní terasu pizzerie a restaurace.

Restauratérství je dnes těžká řehole a těžký boj

Majitel Fontány říká, že doba před třiceti lety byla oboru restauratérství a gastronomie mnohem více příznivá. „Kdybych začínal s podnikáním dnes, asi bych se ohlížel po něčem jiném. Z restauratérství se stala těžká řehole a těžký boj,“ říká majitel.

Na druhou stranu to podle něho mají dnešní výrobci pizzy, ale i běžní restauratéři, snadnější. „Dnes je spousta možností pořídit si kvalitní technologii, která je na špičkové úrovni. A taky nové výrobky, nové postupy, nové značky alkoholu a nové značky nealko,“ říká majitel.

Chtěli jsme tehdy svobodně podnikat

A dodává, že když v devadesátkách se svou ženou Radkou začínal, panoval v oboru restauratérství spíše divoký „hurá“ systém. „Lidé se pouštěli do podnikání a teprve v poklusu získávali zkušenosti. Nás ale tehdy táhlo začít svobodně podnikat, starat se sám o sebe,“ vysvětluje Daniel Novobilský.

Dnes však patří jejich podnik mezi ty zavedené. Obyvatelé Hrabůvky už je opravdu znají. „Stačí, když v Hrabůvce řeknete Fontána, a většina lidí už ví, že je to restaurace a pizzerie a kde v Hrabůvce leží,“ říká Daniel Novobilský.

Dnes je pizzerie Fontána příjemný rodinný podnik

Zatímco v začátcích měli manželé Radka a Daniel Novobilští ve svém podniku jen běžné zaměstnance, dnes je z jejich pizzerie a restaurace především rodinný podnik. Pracují tu jejich tři dcery Nikol, Tereza a Klára a do rodinného podniku nastoupil jako kuchař i synovec Daniel. Přitom původně žádné z těchto dětí nestudovalo obor restauratérství či gastronomie.

„Jak nám ale začínaly dospívat děti, začaly u nás také pracovat. Viděli jsme to v zahraničí. Když jsme jezdili lyžovat do Itálie, tak tam hotel vlastnil strýc, ten zaměstnával bráchu, sestru, bratrance. Ve světě to tak je. Funguje jim to tam, a funguje to i u nás,“ popisuje majitel pizzerie a restaurace.

Možná mladí náš podnik jednou zachrání

Ale vzápětí dodává, že nebýt jejich dětí, možná už by ani pizzerii a restauraci Fontáta s manželkou neměli. „Tenhle obor je opravdu časově náročný a my už se s manželkou v tomto kolotoči vezeme třicet let. Děti nás toho velkého tlaku zbavily, je to teď spíše jejich starost. I když – teď nám přišly nové měsíční zálohy na energie a ty jsou opravdu kruté. A to ještě nevíme, jak to bude s teplem a vodou. Ale hlavně bude záležet na tom, jestli bude pro lidi stále platit, že do hospody se bude chodit vždycky,“ krčí rameny šéf podniku.

Štamgastům pizzerie a restaurace Fontána však stále věří. „Máme za těch třicet let už spoustu svých stálých hostů. A tím, že u nás dělají už naše děti a umí se dobře bavit se svými vrstevníky, jsme možná populární také u dnešních mladých. A ti možná také jednou naši hospodu i zachrání,“ míní Daniel Novobilský.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama