Byznys
05/01/2024 Petr Sobol

Z dělníka úspěšným podnikatelem. V srdci Poruby vybudoval Království alkoholu

Foto: Petr Sobol

Království alkoholu. Takovou přezdívku má ostravská Alkotéka, která sídlí v Porubě. Ve své široké nabídce ukrývá i opravdu luxusní kousky.

Začátky Alkotéky, která sídlí na Porubské ulici, na známém „kruháči“, nebyly vůbec snadné. Firma vedená Petrem Dubayem se však i přes krušné začátky stala etablovanou značkou na ostravské scéně prodejců alkoholu. „Umím sehnat téměř všechen alkohol, který je na českém trhu k dispozici,“ řekl Dubay pro patriotmagazin.cz

Pocházíte ze Slovenska. Jak jste se dostal k tomu, že v Ostravě máte vlastní Alkotéku?

Celkem oklikou, pohyboval jsem se v různých odvětvích. Začínal jsem jako dělník ve Vítkovicích, pak jsem pracoval jako skladník, ale měl jsem mnohem vyšší cíle. Vždy mě bavil obchod a práce s lidmi, a tak jsem začal pracovat jako obchodní zástupce. Oslovoval jsem větší firmy a vytvářel jsem si tak své první obchodní zkušenosti. Pak se mi podařilo vyhrát výběrové řízení v Ostravaru, kde jsem působil nejdříve na pozici obchodního zástupce a následně jako hunter. Tedy coby „lovec“ hospod, kde jsem vypracoval až na pozici area sales managera. Práce mě bavila a dařilo se mi, jenže s covidem ve firmě nastaly velké změny, a tak jsem tam skončil.

Takže jste se potom postavil na vlastní nohy?

K tomu, abych se postavil na vlastní nohy, mě nakopl bývalý kolega. Říkal, že mám drajv, ať si otevřu něco vlastního. Tehdy jsem očekával, že koronavirová epidemie do dvou měsíců skončí a pak to všechno jednoduše pojede. Otevřel jsem s tím, že budu zavážet zboží i restauracím, jenže covid se protáhl…

Bál jste se, že svůj byznys budete muset zabalit?

Začátky byly krušné. Hrál jsem vabank! Investoval jsem všechno, co jsem měl, ale nikdo o nás nevěděl. První měsíc byl tragický, měl jsem velké obavy o další budoucnost.

Kde se to zlomilo?

Vytrvali jsme, covid polevil, zákazníci si k nám našli cestu. Povedlo se mi získat nové zákazníky z firem, kterým dodáváme alkohol. Teď už zavážíme i velkým společnostem a restauracím. Fungujeme také jako taková pivní pohotovost, nejen pro restaurace z okolí. Pokud našim zákazníkům dojde pivo, alko či nealko, jsme jim schopni všechno zajistit. Myslím, že máme dobře nastavený servis. Ozývají se nám z taky různých akcí a festivalů, každý měsíc máme další nové pravidelné zákazníky, a dokonce jsme se museli rozšířit o další pivní sklad.

Máte i e-shop?

Zatím ne. Chceme ho, ale nechci nic uspěchat. Celý koncept zatím vymýšlíme, abychom neprovozovali jen další anonymní e-shop, ale abychom i našim e-shopovým zákazníkům nabídli prvotřídní servis, stejně jako těm na prodejně. Každopádně je to vize pro rok 2024.

Je něco, co z alkoholu sehnat nedokážete?

Umím sehnat 99 % alkoholu, který zákazník chce. Nemůžeme tady mít všechno, to bychom museli mít obrovský hangár, ale pokud je o nějaký alkohol, který u nás nemáme, zájem, tak ho evidujeme, sháníme a zařazujeme do stálého sortimentu. Ve většině případů jsme úspěšní. Povedlo se nám sehnat i spoustu zboží, které už má kvůli covidu ukončenou výrobu. Umíme sehnat i ročníková vína, máme v nabídce například rum Blue Mauritius – Reserva No. 1, kterého bylo pro celý svět vyrobeno pouze 2900 kusů. Jeho lokace pro Českou republiku je jen tisíc kusů. Samozřejmě takových limitek máme v nabídce více, různé druhy od různých dodavatelů.

O jaký alkohol je teď mezi lidmi největší zájem?

Obrovský zájem je po českých a zahraničních pivovarech. Velkým trendem jsou minipivovary. U těch jsem začínal se dvěma lednicemi a dnes jich máme, včetně zázemí, dvanáct. Hodně se prodávají rumy, moderní jsou giny. Naše nabídka je opravdu široká a neustále ji rozšiřujeme, takže si vybere každý. Prodáváme i doutníky a další dárkové zboží.

V klasických obchodech se ceny lepších lahví pohybují ve stokorunách. Vy ale nabízíte i dražší kousky, že?

U nás najdete levnější i dražší alkohol. Nejdražší lahev jsme prodali v řádech desítek tisíc korun. To už jsou spíše sběratelské kousky, ale i ty umíme zajistit. Sbírají se například rumy, slivovice nebo třeba whiskey. Čím jsou starší, tím je jejich hodnota vyšší.

Kam byste se s vaší Alkotékou rádi posunuli dál?

Zakládáme si na osobním přístupu a snažíme se našim zákazníkům vždy vyjít vstříc. Zboží jsme schopni zavézt od pondělí do neděle, umíme zajistit servis. Momentálně bychom rádi ještě více rozšířili klientelu, snažíme se oslovit další koncové zákazníky, ale také cílíme na získání dalších restaurací a podniků.

Sdílejte článek